Kontakta oss

UTRIKES

Belgien inför 4-dagars arbetsvecka

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES Belgien är nästa land där invånarna får möjligheten till en 4-dagars arbetsvecka. I Sverige är intresset svalt bland politikerna trots att en majoritet av svenskarna vill spendera mindre tid på jobbet.

Tidigare i veckan röstade Belgiens regering igenom en reform som gör det möjligt att jobba 4 dagar i veckan med bibehållen lön. Antalet arbetade timmar kommer dock vara desamma så arbetsdagarna blir längre.

Bakgrunden till den nya reformen är pandemin där bland annat hemarbete varit ett problem som lett till att folk haft svårt att skilja på arbetstid och fritid. Den nya reformen kommer att vara frivillig men företag som nekar till kortare arbetsvecka måste förhandla och ha en bra motivering.

Belgien är inte det första landet som infört kortare arbetsvecka. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Spanien planerat att införa kortare arbetsvecka med bibehållen lön, vilket nu införts på prov runtom i landet.

Island var det första landet som införde en 4-dagars arbetsvecka. Idén startades först som prov mellan 2015 till 2019. Testet var framgångsrikt och fackförbunden förhandlade fram kortare arbetstider vilket lett till att 86% av landets arbetande befolkning har en kortare arbetstid.

Majoriteten i Sverige vill jobba mindre
I Sverige finns det inga planer att införa kortare arbetsvecka på riksnivå trots att opinionsundersökningar visar att en majoritet av Sveriges befolkning vill ha 6-timmars arbetsdag.

Bland riksdagspartierna är det enbart Vänsterpartiet som är intresserade av en arbetstidsförkortning. Partiet har sedan länge arbetat för en 30-timmars arbetsvecka. I samband med den senaste partikongressen klubbades det igenom att partiet ska driva frågan om 6-timmars arbetsdag under valåret.

Kortare arbetsdag existerar dock på mindre nivå runtom i Sverige. Kortare arbetsdagar är vanligast inom vården i form av prövoperioder med kortare arbetsvecka vilket just nu pågår på utvalda avdelningar i Region Värmland. På Toyota i Mölndal har har arbetarna haft 6-timmars arbetsdag i snart två decennier med framgång.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se