Kontakta oss

ARBETSLIV

Socialister vill starta facklig kampfond för Bulletinredaktionen

Publicerat

den

Foto: Torbjörn Jakobsson/Folkbladet

INRIKES    Bör socialister stötta konservativa krafter som har hamnat i arbetsplatskonflikter? Ja säger Folkbladets politiska redaktör Jonas Bergström som har erbjudit sig att starta en kampfond för Bulletinredaktionen.

I december lanserades den konservativa mångmiljonsatsningen Bulletin. Nu tre månader är krisen på tidningen total. Det började med att Dagens Nyheter avslöjade att Bulletin hade plagierat ett tjugotal artiklar på sin hemsida. Dagen efter visade det sig att Bulletins Caroline Dahlman hade kopierat en ledartext av Folkbladets politiska redaktör Jonas Bergström. Idag råder det öppen strid mellan styrelsen och tidningsredaktionen och arbetsmiljön är allt annat än sund. Men mitt i allt kaos kan Bulletinredaktionen få oväntad hjälp av Jonas Bergström och Folkbladet.

Under den pågående konflikten har Folkbladets Västerbottens politiska chefredaktör och före detta SSU-toppen, Jonas Bergström, gått ut och meddelat att den S-märkta ledarsidan kan tänka sig att starta en kampfond för Bulletins redaktion.

I en ledaren med rubriken ”Allt stöd till det kämpande arbetarkollektivet på Bulletin” skriver Bergström: ”NI HAR VÅRT HELHJÄRTADE STÖD! Håll ut. Enighet ger styrka. Hör av er om ni behöver pengar till en kampfond. Vi lovar att starta en insamling direkt! Vi ses på barrikaderna.”

När Aktuellt Fokus ringer upp och pratar med Jonas Bergström är han noga med att poängtera att erbjudandet om kampfond inte är ett skämt.

– Många kanske tror att vi skämtar men vi är hundra procent allvarliga. Om de anställda på Bulletin vill det så hjälper vi dem gärna.

Hur kommer det sig att ni är beredda att starta en kampfond till era politiska motståndare på Bulletin?

– Av allt att döma är konflikten en klassisk strid mellan arbete och kapital. Detta handlar ju ytterst om facklig kamp mot ägarna, säger Jonas Bergström till Aktuellt Fokus.

Det finns de som menar att Ivar Arpi och resten av redaktionen inte förtjänar något medlidande på grund av deras borgerliga åsikter om arbetsrätten. Hur ser du på det?

– Oavsett vad chefredaktören skrivit tidigare förtjänar inte en enskild medarbetare på redaktionen att behandlas som skit. Hela redaktionen har kollektiv enats bakom sin kollega, det är vackert. Sådana här erfarenheter kan förändra människor. Det är inte omöjligt att några på redaktionen förstår vikten av fackligt arbete hädanefter.

– De ledande personerna bakom Bulletin är skribenter som gjort allt för att gömma undan konflikten mellan arbete och kapital genom att starta kulturkriget från höger. Men den här konflikten visar att den materiella basen alltid trumfar den ideologiska överbyggnaden, även på konservativa Bulletin.

Läs om konflikten på tidningen Journalisten:
Bulletins ägare ljög för personalen

Öppen strid mellan Bulletins redaktionsledning och ägare

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se