Kontakta oss

UTRIKES

Stark vänsterkoalition bildad inför palestinska parlamentsvalet

Publicerat

den

PALESTINA | De lokala valen som kommer att hållas i Oktober kommer att se ett nytt alternativ på blanketterna. Det är ”Demokratisk allians” som består av de fem vänsterpartierna i Palestina i en gemensam koalition.

Vänsterpartierna i koalitionen är PFLP, DFLP, PPP, PNI och Fida. Enligt talespersoner från partierna finns det förhoppningar om att kunna bättra på relationerna mellan de olika parter sedan PLOs sammanbrott. Riksdagsspärren i Palestina ligger för närvarande på 8% och räknat på valet 2006 fick partierna gemensamt knappt 10% av rösterna.

Sedan valet 2006 har de största partierna i Palestina främst varit Hamas och Fatah. Enligt Al-Monitor finns det risk att Hamas bojkottar valet i oktober på basis att den Palestinska regeringen inte konsulterade dem innan. Valet 2006 fick Hamas majoritet i fyra av sju distrikt i Gazaremsan men kom senare att fördela kandidater i alla distrikt. Detta anses ha skapat en politisk spricka mellan Västbanken och Gazaremsan som allt sedan dess drabbat Palestinier i området. Bland annat vägrar Israel släppa in förnödenheter till Gazaremsan eftersom de menar att ”terroristgrupper” kommer att använda resurserna för sig själva.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se