Kontakta oss

DEBATT

Frihet för Abdullah Öcalan!

Publicerat

den

DEBATT | Abdullah Öcalan som är folkledaren för den kurdiska frihetsrörelsen PKK har suttit fängslad sen 1999. Öcalan har spelat en avgörande roll för en demokratisk och fredlig lösning av situationen i Turkiet. Han har lagt grund för en fredsprocess men för att processen och förhandlingarna skall kunna äga rum i praktiken krävs det att Abdullah Öcalan friges.

Abdullah Öcalan är en av de personer som kan bidra till en annan utveckling för hela Turkiet. Den så kallade “kurdfrågan” är den fredsprocessen som kan styra in Turkiet på en demokratisk väg. En väg som alltså är den totala motsatsen till den väg Turkiet går på idag. Men för att fredsprocessen och en demokratisering i landet ska kunna ske så måste Turkiet släppa Abdullah Öcalan fri.

Det skapades en delegation bestående av akademiker, advokater, författare och människorättsaktivister för att sätta press på Turkiet till att upphäva isoleringen av Öcalan. En medlem av denna delegation är bl.a. Nelson Mandelas advokat Essa Mousa samt Noam Chomsky författare och professor emeritus vid Massachusetts Institute of Technology.
Ända sedan det misslyckade militärkupp-försöket i Turkiet har vi fått uppgifter om att militären lyckats ta sig in till Imrali-ön där Öcalan hållits fången sedan 1999. Det är oklart om Öcalan lever eller inte då Turkiska staten nekat all form av kontakt både till hans advokater men även till hans familj. Hans familj, advokater och det kurdiska folket är oerhört oroliga över hans tillstånd och den turkiska staten gör inget i sin makt för att dämpa denna oro. Abdullah Öcalan har även en betydande roll för kvinno-frågan i hela mellanöstern, och det ser vi idag i Rojava (västra Kurdistan) där tusentals kvinnor utövar hans ideologi och bekämpar terrorismen. Det sker kedje-aktioner runtom i Sverige men även i Europa gällande friheten för Abdullah Öcalan av oroade civila kurder.

Frihet för Abullah Öcalan nu!

Viyan och Zelal
Svensk-kurdiska aktivister inom kvinno-organisationen KJAR
(Organisationen för fria kvinnor i östra Kurdistan

debatt@aktuelltfokus.se