Kontakta oss

NOTISER

Staten ifrågasätter samerna som etnisk grupp – ”Samer har inga rättigheter i Sverige”

Publicerat

den

sapmisamer

SÁPMI | ”Detta är politik ni håller på med när ni hävdar rättigheter”. Det sade statens advokat Hans Forssell när förhandlingarna mellan Girjas sameby och staten återupptogs i Gällivare tingsrätt under tisdagen. Forsell var tydlig när han framhöll att Sverige inte behöver erkänna särskilda rättigheter för samer.

”Sverige har inga internationella förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter för samerna, vare sig dessa anses vara ett urfolk eller inte.” Den uppfattningen delas inte av FN som är tydlig i att Sverige ska respektera urfolk och minoriteter. I artikel 26 om mänskliga rättigheter skriver FN: ” Bestämmelsen innebär ett förbud mot diskriminering, men också en skyldighet för staten att positivt stödja minoriteternas strävanden att bevara sin särart.

Samernas Riksförbund står bakom Girjas i rättsprocessen och verksamhetschefen Jenny Wik Karlsson reagerade hårt mot JK:s argumentation.

– Det skulle vara intressant att höra hur högt upp politiskt det här är förankrat.

Även Sameradion & SVT Sápmis juridiske expert Eivind Torp anser statens sakframställan som anmärkningsvärd.

– Mycket överraskande, på det här sättet har JK för målet i en politisk riktning som får anses kontroversiell, eftersom det bland annat leder till att man ifrågasätter samerna som etnisk grupp.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se