Kontakta oss

INRIKES

Sven Otto Littorin: Samer kan inte vara neutrala journalister

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES    Samer kan inte vara neutrala journalister, det menar före detta ministern Sven Otto Littorin som ett svar på anklagelser om skatteflykt. Rasistiskt och idiotiskt menar allmänheten.

Under torsdagen kunde Aftonbladet avslöja att det omstridda gruvbolaget Bewoulf Mining som vill etablera en gruva i Jokkmokk har skickat sina pengar till ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna.

Som svar på anklagelsen lade Bewoulf Minings ordförande Sven-Otto Littorin under torsdagen upp en skärmbild av journalisten Frida Sundkvists Twitter-konto och skrev ”Det vore klädsamt om Aftonbladet redogjort för journalistens partiskhet i samband med att de publicerarde artikeln.”

Det enda som står på skärmbilden från Sundkvists twitterinlägg från 2020 är: ”Idag har jag fått veta att jag har samiskt påbrå. Det var fint att veta.”.

Med andra ord menar Sven Otto Littorin att journalisten inte kan vara en neutral journalist eftersom hon enligt honom inte har rätt etnisk sammansättning.

Satt i styrelse med fascister

I juni 2012 gick Sven Otto Littorin in i gruvbolaget Wiking Miniral. Ett bolag som grundades och drevs av veteraner inom den svenska högerextremismen och vit makt-miljön, däribland den brottsdömda fascisten Daniel Friberg som är en av grundarna av den så kallade ”alternativhögern” och ”identitära rörelsen” i Sverige. Dömd för häleri, grovt vapenbrott och dopingbrott, samt tidigare åtalad för förberedelse till rån alternativt mord och grov misshandel. Efter medierna uppmärksammade Sven Otto Littorins kopplingar till högerextremister anmälde han Expressen till Pressombudsmannen.

Fick avgå som minister

Innan han valdes till ordförande för det brittiska gruvbolaget var Sven-Otto Littorin Sveriges arbetsmarknadsminister. Men Littorin tvingades avgå 2010 efter att det framkommit att den då 50-åriga ministern utnyttjat en 26-årig prostituerad. 2000 kr betalade Littorin för att utnyttja henne.

– Han betalade redan i hallen. Han hade 2 000 kronor kontant som han tog fram ur byxfickan. Sen gick vi in mot sängen, berättade kvinnan för Aftonbladet.

Kvinnan har idag fått hjälp att socialen att ta sig ur prostitutionen och lever ett vanligt liv i en mellanstor svensk stad.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se