Kontakta oss

DEBATT

Stöd insamlingen för rättegångskostnaderna

Publicerat

den

Faksimil Socialisterna

DEBATT    Den 8 oktober 2019 i Västervik sköts en 24-årig kvinna till döds av sin tidigare pojkvän. Ex-pojkvännen dödade henne genom att skjuta henne i huvudet med pistol på nära avstånd, samtidigt som deras gemensamma barn fanns i lägenheten.

Polisen kallades till platsen och ex-pojkvännen häktades i väntan på rättegång. Kvinnan hade flera blåmärken på sin kropp, ex-pojkvännen hade hennes blod och hår på sina kläder. Han hade flera gånger tidigare hotat henne. Det hade gått så långt att hon hade givits skyddat boende.

Den 28 maj föll domen. Istället för att döma ex-pojkvännen för mord och livstids fängelse dömde Kalmar tingsrätt mannen för grovt vållande till annans död och sex år och fyra månaders fängelse samt 300 000 kronor i skadestånd. Om han sköter sig kommer han kunna vara ute efter fyra år.

Den mördade kvinnans mor har överklagat domen. Om Hovrätt väljer att gå på Tingsrättens linje kommer modern ensam få stå för rättegångskostnaderna, om inte vi som samhällsmedborgare går samman och hjälper henne.

Socialisterna – Välfärdspartiet stödjer insamlingen för att täcka rättegångskostnaderna. Ingen skall behöva stå ensam i kampen för rättvisa. Om det inte är mord när en ung kvinna skjuts i huvudet av en man som tidigare hotat henne då återstår bara en fråga. Är det fritt fram att mörda kvinnor och sedan komma undan genom att hävda att det var en olyckshändelse?

Våldet mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem. Jämfört mot våldet som drabbar män så utsätts kvinnor oftare av en partner eller närstående. 2019 mördades 18 kvinnor av en man som de hade eller haft en parrelation med. Mordet i Västervik är ett av flera avgrundsdjupt sorgliga fall. Andra exempel är kvinnofridskränkning,1720 anmälda fall 2019 och 28400 anmälda falla av våld mot kvinnor där närstående/bekant är gärningsman.

Detta våld måste i alla lägen bekämpas och förebyggas. Vi har som samhälle ett ansvar att kraftfullt motverka attityder som ursäktar eller förringar våldet mot kvinnor och gärningsmän måste få en straffpåföljd som står i proportion till brottet.

Den mördade kvinnans liv går inte att få tillbaka. Hennes son kommer aldrig få tillbaka sin mamma. Hennes mor kommer aldrig få tillbaka sin dotter. Men vi som medborgare kan tillsammans hjälpa Jennies anhöriga att i denna fruktansvärda situation åtminstone få en tillstymmelse till rättvisa.

Stöd kampanjen:
Swish: 0730266048

Jenny Svensson
Jacob Hoffsten
Sara Rais
Socialisterna – Välfärdspartiet

redaktionen@aktuelltfokus.se