Kontakta oss

INRIKES

Stödmanifestationer för fängslade frihetskämpen Öcalan

Publicerat

den

FB_IMG_1470940201104INRIKES | Runtom i landet har kurdiska aktivister demonstrerat för Abdullah Öcalans frigörelse.

Tidigare idag har ett hundratal kurdiska aktivister demonstrerat i Örebro och Stockholm för frihetskämpen Abdullah Öcalans frigörelse. Öcalan är grundaren av Kurdistans arbetarparti (PKK). Hans kamp för ett självständigt Kurdistan har gjort honom och partiet terrorlistat. Sedan februari 1999 har Öcalan suttit fängslad i Turkiet.
Öcalan blev ursprungligen dömd till dödsstraff men efter press från EU valde Turkiet att avskaffa dödsstraffet. Öcalan blev istället dömd till livstids fängelse. Efter militärkuppen förra månaden fruktar nu många aktivister att Öcalan kan drabbas av repressalier.

Banderoll från Kulturhusets tak vid Sergelstorg i Stockholm

Banderoll från Kulturhusets tak vid Sergelstorg i Stockholm

Öcalan har inspirerat rörelser runtom i de kurdiska regionerna. Efter att ursprungligen varit marxist-leninist har han inspirerats av den frihetliga socialisten Murray Bookchin. Ur Öcalans tankar har den demokratiska konfederalismen växt fram. Den nya ideologin består av en gräsrotsbaserad form av demokrati som sätter lokala församlingar framför staten.

När Daesh/IS växt fram i Mellanöstern är det de kurdiska trupperna som varit i frontlinjen. Under inbördeskriget i Syrien försökte Daesh ta över det kurdiska området Rojava. De kurdiska trupperna försvarade området och arbetar nu med att införa den Demokratiska konfederalismen i praktiken.

Dagens demonstration kommer följas upp av en större demonstration på lördagen, klockan 15.00. Demonstranterna kommer att samlas på Humlegården för demonstrera till Norrmalmstorg.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se