Kontakta oss

INRIKES

Stödmanifestationer över hela landet för BB-ockupanterna

Publicerat

den

INRIKES| På flera håll i landet anordnades ljusmanifestationer till stöd för den pågående BB-ockupationen i Sollefteå under lördagskvällen. Aktuellt Fokus var på plats i Stockholm och i Göteborg.

På Medborgarplatsen i Stockholm deltog nästan 300 personer till stöd för BB-ockupationen. Talade gjorde Kajsa Grytt från Demos Stockholm; Stefan Sundström, artist och aktiv i kampen mot stängningen av BB i Sollefteå; Marie Eriksson, BB-ockupant och distriktssköterska i Sollefteå; Darius Barimani från Socialistiska läkare och Päivi Vilkkavaara från En annan vård är möjlig.


I Göteborg trotsade över hundra personer den bitande kylan för att visa sitt stöd för ockupanterna. På Järntorget inledde initiativtagaren Kim Fredriksson med att peka på det orimliga i politikernas beslut att stänga ned BB i Sollefteå. Han tog även upp att det skulle kosta 15 miljoner kronor att bevara BB i Sollefteå – det vill säga exakt lika mycket som före detta landstingsdirektören kostade skattebetalarna.

Ingrid Broms från 4:e september-nätverket och Tillsammanskapet välkomnade därefter deltagarna och kvällens talare. Flera personer med personlig anknytning till Ådalen och Sollefteå var representerade bland talarna. Bland dem Carina Hellström, som skickat ut den rikskända dockan Gudrun Svea Ådalia på en långresa som ska vara tills BB öppnar igen. Lina Melander med rötterna i Sollefteå berättade om erfarenheterna från sin graviditet och gav konkreta exempel på vad politikernas beslut hade kunnat innebära för henne om hon hade varit gravid i Ådalen idag. Under hennes graviditet fick hon åka in sammanlagt fem gånger, vilket hade inneburit extremt lång väg till närmsta förlossningsvård om det hade varit idag. – Det är som att fara från Göteborg till Paris, sade Lina Melander.

Gynekologen och överläkaren Judith Sundström som arbetar på Sollefteå sjukhus höll ett känslosamt tal när hon pratade om sina yrkeserfarenheter. Sundström varnade för att politikernas snedvridna resursfördelningar skapar systemkollaps. Hon manade även Sveriges samtliga uppror i Sverige till enighet. Kvällens sista talare var Per Herrey som har engagerat sig för BB-frågan i Sollefteå, det vill samma sjukhus där han föddes en gång i tiden.

I Linköping samlades flera människor på Stora torget. På plats tände man ljus för BB-ockupanterna och visade att även Linköpingsbor ställer sig bakom ockupationen. Privatpersonen Armin Najafi höll ett uppskattat tal på platsen före det att deltagarna höll en tyst minut för den rättvisa och jämlika vården i Sverige.

– Människorna som ockuperar och kämpar för sitt BB i Sollefteå är svenska hjältar. De är våra förebilder, för det är alldeles för ofta som politikerna förråder folket men alldeles för sällan som människor slår tillbaks och gör motstånd. Men i Ådalen gör dom det, där ockuperar dom sitt BB och blir därmed förebilder för hela svenska folket. Tänk om hela Sveriges folk alltid stod enade och agerade när politikerna körde över oss. Då hade dom aldrig vågat gå emot folket. All heder och respekt till våra hjältar i Sollefteå!

I Sundsvall gick lokalbefolkningen ut och tände ljus på Esplanaden i centrala Sundsvall. Även utanför förlossningsvården på Sundsvalls sjukhus hade människor tänt ljus i solidaritet med BB-ockupanterna.


Även i Helsingborg och i Malmö har människor visat stöd för ockupationen. I Malmö tog man bland annat ett gruppfoto utanför kvinnokliniken och sände solidaritetshälsningar till ockupanterna i Sollefteå.

I Sollefteå gick flera invånare man ur huse för att tända ljus vid sjukhuset. Även på en rad mindre orter och byar i Västernorrland och Västerbotten gick invånare ut och tände ljus under lördagskvällen.

I Vindeln tände bland annat demokratiaktivisten Linda Lundqvist ljus.
– Det är klart våra tankar går till Sollefteåborna. Vi kommer engagera oss för Sollefteåborna här i kommunen säger Linda Lundqvist till Aktuellt Fokus.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se