Kontakta oss

INRIKES

Just nu: Gudrun Svea Ådalia framme i Stockholm

Publicerat

den

STOCKHOLM/ÅDALEN| I skrivande stund har den rikskända dockan Gudrun anlänt till Stockholm från Sollefteå. Enligt uppgift har hon det bra – men uppvisar tydliga tecken på politikerförakt.

Historien bakom dockan Gudrun ligger i den pågående BB-ockupationen i Sollefteå. Gudrun Svea Ådalia föddes på Sollefteå BB den 1 februari i år. Nu har hon begett ut på en långresa och ska inte återvända förrän politikerna i Västernorrland beslutar att öppna BB igen.

– Jo, vi tänkte skicka dockan som en liten symbol för den sista som föddes på BB i Sollefteå. Det följer med en lapp med instruktioner på både svenska och engelska så man vet vad man ska göra om man får henne, säger Carina Hellström – mamma till Gudruns ägare Lowva Hellström – till Sveriges Television.

Nu har Gudrun alltså anlänt till målet på sin första etapp: Stockholm. Hon togs emot av solidariska stockholmare. Nätverket Demos har lagt upp bilder från mötet på sin Facebook-sida.

Personerna som tar hand om Gudrun beskriver sig som tre stockholmare som är provocerade över att sjukvården håller på att krackelera.

”Landstingen klarar inte sina uppdrag och resurserna används fel. Att Landstinget Västernorrland lägger ner BB i Sollefteå fast regeringen nu satsar 511 miljoner på just förlossnings och kvinnovården 2017 känns helt absurt. Det handlar om 10-20 mils resa på smala och isiga vägar.” skriver de till Aktuellt Fokus.

Hur kommer det sig att ni tar emot Gudrun Svea Ådalia?

”Det är en solidaritetshandling. Det är ett fattigdomsbevis för välfärdslandet Sverige när vi inte längre anser oss ha råd med en patientsäker vård för kvinnor och barn. Stängningen av BB/förlossning och akut kvinnosjukvård strider helt emot den nationella satsningen som det egna partiet (S+MP-regeringen) nu gör på 511 miljoner per år på just, BB/förlossning och kvinnovård. En satsning på endast 3 öre av dessa skulle rädda BB i Sollefteå om viljan fanns. Men den viljan verkar inte finnas i Landstinget/Region Västernorrland och hos Socialdemokraterna och Miljöpartiet.”

Hur har Gudrun det just nu?

”Gudrun är lite trött nu efter all uppmärksamhet och behöver sova. ”

Vad hade hon att säga om resan till Stockholm?

”Resan till Stockholm gick lugnt och fint med Y-buss. Gudrun hade resesällskap och chauffören meddelade att hon verkligen hade skött sig fint på hela resan.”

Har hon sagt något om politikernas nedskärningspolitik?

”Ja, hon är verkligen upprörd över att inga barn längre ska få födas på ett av Sveriges bästa BB:n! Hon är så tacksam över att hon fick den möjligheten. Att små BB skulle vara mindre patientsäkra är en myt som vissa politiker och centraliseringsivrare sprider. Att avståndet inte skulle spela någon roll likaså. Finska och norska studier visar att redan vid 35 kilometers avstånd till BB/förlossning ökar risken för både barn och mamman.”

Vad kommer hon få uppleva i huvudstaden?

”I morgon bitti får hon följa med en av nya bonusförälder till jobbet. Under eftermiddagen blir det sightseeing i Stockholm och möten med andra solidariska grupper. Hennes öden och äventyr kan följas i Facebookgruppen Ådalen 2017.”

 

https://www.facebook.com/demossthlm/photos/gm.1724619017848734/1895155947386031/?type=3&permPage=1

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se