Kontakta oss

INRIKES

Nedstängningen av BB blev ett ekonomiskt fiasko

Publicerat

den

INRIKES Politikerna i Sollefteå stängde ner BB för att spara pengar. Invånarna blev arga och valde att ockupera BB som svar. En granskning visar nu att trots nedstängning så har kostnaderna ökat.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om nedstängningen av BB i Sollefteå för sex år sedan. I ungefär lika lång tid har invånare också ockuperat Sollefteå sjukhus i protest då det innebär att kvinnor som skulle föda kunde få resa uppemot 20 mil till sin förlossning. Missnöjda vårdarbetare censurerades av sjukhusledningen.

Redan 2018 kunde Aktuellt Fokus rapportera om att trots nedskärningarna av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i regionen så hade kostnaderna skenat iväg. En av anledningarna till att det saknades pengar var bland annat dyra konsultkostnader och en Landstingsdirektör som kostat skattebetalarna 15 miljoner kronor.

Nu har tidningen Arbetaren granskat ekonomin i Sollefteå som visar att politikernas beräkningar slog fel. Politikerna förväntade sig att spara 15 miljoner på nedstängningen av BB men i verkligheten har kostnaderna stigit och regionen har enbart sparat in runt 2 miljoner. Beräkningen exkluderar flera omkostnader som t.ex. transport till regionens andra sjukhus vilket skulle minska siffran på 2 miljoner.

Kostnaden för hyrpersonal har skenat
Under samma period har också kostnaden för inhyrd personal dubblerats mellan 2016 och 2021. Nedstängningen ledde till att personalen sa upp sig och flyttade och fick ersättas med dyrare inhyrd personal.

– Nedläggningen var helt vansinnig. De trodde att man skulle spara pengar med centralisering. I stället har det medfört en stor personalflykt som nästan uteslutet innebar en utflyttning ur länet, det största hyrbehovet i landet i förhållande till personalkostnader, de längsta vårdköerna och det största antalet överbeläggningar, säger Pia Lundin, Sjukvårdspartiet till Arbetaren.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se