Kontakta oss

INRIKES

Här tvingas svenska kvinnor föda i bilen

Publicerat

den

KRÖNIKA | Aktuellt Fokus har kommit över ett videoklipp från väg 90 mellan Junsele och Näsåker i Västernorrland – 2,5 timme från länets närmsta förlossningsvård. Det är på vägar som dessa som styrande politiker vill att gravida kvinnor ska färdas i flera timmar när de ska föda.

Trots att vägbanan aldrig hade accepterats i landets städer är det här vardagen för en stor del av Sveriges befolkning. Videoklippet spelades in av Linnea Stigsdotter Jonsson den 19 februari i år. Enligt Linnea var vägen hemsk att köra. Hon hade tur den här dagen – det brukar nämligen se värre ut, framförallt när det har blåst mycket eller snöat.

Enligt svensk lag är det förbjudet att transportera en dräktig hund längre än fem mil. På grund av politikernas BB-nedläggning i Sollefteå tvingas gravida kvinnor färdas 12-20 mil för att nå närmsta förlossningsvård. Ett rätt talande exempel på hur skevt systemet är.

Häromdagen skedde den första bilförlossningen efter BB-nedläggningen. Frågan är när vi får se det första dödsfallet på grund av nedläggningen av akutkirurgin. För att nå ambulansen från bilen tvingades den nyblivna bilföderskan Emma Andersson kliva i snö, utan byxor och skor, med navelsträngen hängandes och den nyfödda dottern på bröstet. Efteråt skrev hon följande på Facebook, ”Fan ta er politiker.”

”Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen” står det skrivet i Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Även en blind borde kunna se att politikerna fullkomligt skiter i lagen – och det är inte bara Sollefteå och Ådalen som drabbas. Fan ta er politiker.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se