Kontakta oss

ARBETSLIV

”Stoppafusket” toksågar lönedumpartjänsten Selfiejobs

Publicerat

den

INRIKES Efter Aktuellt Fokus nyhet om lönedumpartjänsten Selfiejobs har Anna-Lena Norberg, journalist vid sajten, Stoppafusket reagerat kraftigt. Efter att hon läste nyheten drog hon samma slutsats som Aktuellt Fokus – det handlar om lönedumpning.

När Aktuellt Fokus pratar med Anna-Lena Norberg har hon precis snabbgranskat Selfiejobs. Enligt Norberg som har tagit fram otaliga avslöjanden kring skrupellösa företagare är Selfiejobs affärsmodell rent ut sagt korkad.

– Enligt Tall som är vd på företaget vill man inte lönedumpa. Därför ska kollektivavtal följas, fast första månaden är en prova-på-månad. I klartext: Man tycker det är okej att lönedumpa en första arbetsmånad. Jag tycker det är en ganska korkad affärsidé.

När Norberg utvecklar resonemanget säger hon att det bara är små och skrupellösa företag som vill låta arbetare provjobba till lägsta pris.

– Det är bara små och skrupellösa företag som ”prövar-på” en arbetare utifrån lägsta pris. Resten av arbetsmarknaden är reglerad. Kollektivavtal har skrivits mellan fack och arbetsgivare. Och i det finns ingen oreglerad pröva-på-månad. I en del andra länder finns det lagstadgad minimilön. Inte heller där finns en oreglerad pröva-på-månad. Facken får ju köra stenhårt mot de företag (små och knappast framgångsrika) som lockas av det här och tvinga dem till kollektivavtal.

– Om man sedan gnäller över att facken har för stor makt i Sverige så är ju alternativet att lagstadga en minimilön och låta en myndighet jaga de här företagen istället. Vi lever inte på 1800-talet utan på 2000-talet. Därför tycker jag det här är en korkad affärsidé. Och enligt officiella siffror har det inte heller gått så bra för Selfiejobs Europe AB, säger Anna-Lena Norberg till Aktuellt Fokus.

Vad är ditt råd till unga arbetssökande som funderar på att registrera sig på sajten?

– Jag får nog bita mig lite i tungan för att inte säga för mycket. Jag är uppvuxen i Gnosjö, ett samhälle som är vida känt för alla företag och det samarbete som finns mellan företagen. Jag har den så kallade Gnosjöandan i blodet. Jag har uppfostrat mina söner till att arbeta hårt, ta ansvar och samtidigt veta sitt värde. Jag hade gått i taket om de i sina unga år hade gått ut på en sådan sajt och auktionerat ut sig till ett lågt pris. Det är definitivt inte är en genväg att sälja sig billigt för att få ett bra jobb. Tvärtom. Det är en senväg. Håll huvudet högt och vet ditt värde.

Sajten Selfiejobs marknadsför sig som en arbetsförmedling men i själva verket bedriver företaget en medveten lönedumpningsstrategi där arbetare tvingas tävla om vem som kan jobba för lägst lön.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se