Kontakta oss

iFOKUS

Kostnaden för deras skattebetalda bröllop hade kunnat bryta hemlösheten för 571 personer

Publicerat

den

iFOKUS| I sommar gifter prins Carl-Philip sig och ytterligare ett stort pråligt bröllop kommer att hållas på skattebetalarnas bekostnad. Notan för bröllopet innebär att slutsumman för endast kungabarnens bröllop kommer ha kostat skattebetalarna 32 miljoner kronor.

Även när övriga kungabarn gifte sig fick skattebetalarna betala för bröllopen. Som när kronprinsessan Victoria gifte sig kostade kalaset cirka 20 miljoner kronor. Prinsessan Madelenes bröllop gick på 6 miljoner, det vill säga samma kostnad som brorsans bröllop kommer att landa på.

Högern vill öka bidragen till överklassfamiljen

Allt som allt har bröllopen kostat skattebetalarna 32 miljoner kronor. Kung Carl-Gustav har gått ut och sagt att han betalar halva bröllopet för sina barn ur egen ficka. Men det är fortfarande folket som står för notan med tanke på hur kungen överhuvudtaget har kunnat bli miljonär. Bara 2014 tilldelades Kungliga Hovstaterna 126 908 000 kronor i apanage. En siffra som bland annat Kristdemokratisk Ungdom och Sverigedemokraterna vill höja. ”Det finns inget vunnet med att snåla på monarkins anslag.” skrev riksdagsmännen Mikael Jansson och David Lång i en riksdagsmotion där de även jämför kungafamiljen med hårt arbetande människor och därför ska bokföring av kungafamiljens skattefinansierade liv ses som en missaktning.

Kungabarnens sagobröllop motsvarar 132 underskötersketjänster

Aktuellt Fokus har räknat på vad överklassbarnens lyx också hade kunnat ge. För 32 miljoner skulle man kunna ge 571 hemlösa personer tak över huvudet med en egen lägenhet i ett år. Hyran för lägenheten är beräknad på en etta med kokvrå för 4 500 kronor i månaden vilket ger en årshyra på 56 000 kronor. Eller så skulle man kunna nyanställa 132 undersköterskor under ett helt år. En årsinkomst för en undersköterska är 241 932 konor.

32miljoner

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se