Kontakta oss

INRIKES

Storseger för Nej-sidan i Helsingborg – ”en tydlig protest mot högerpolitik”

Publicerat

den

HELSINGBORG    Helsingborg röstade nej till att sälja ut sitt energibolag med överväldigande majoritet. En tydlig protest mot högerpolitik menar Claudia Velásquez (V).

Det blev ett rungande nej till att sälja ut det kommunala elbolget Öresundskraft när helsingborgarna strömmade till valurnorna under söndagen. Hela 96,4% röstade för att behålla elbolaget i offentlig regi.

– I Helsingborg finns stora protester även från borgerliga väljare. De vill helst undvika prata om just högerpolitik men protesterna är i praktiken mot den politiken. Även om många vill hävda att denna frågan inte har politisk färg är det självklart en tydlig protest mot högerpolitik, berättar Vänsterpartiet Helsingborgs ordörande Claudia Velásquez för Aktuellt Fokus.

Ser segern som del av en global kamp mot nyliberalismen

Just nu sker stora protester mot nyliberalism och högerpolitik i länder som Chile, Frankrike, Irak, Libanon med flera.

Claudia Velásquez ser söndagens nej i folkomröstningen som del av en större trend mot nyliberalismen och utförsäljningshysterin som har präglat Europa och världen de senaste 30 åren.

– Folket reagerar mot högerpolitik, avregleringar och privatiseringar på samma sätt som i andra länder. (…) En annan sak som kan kopplas till protester i världen är att folk reagerar starkt mot bristen på transparens och demokrati i politikernas beslut. Helsingborgare är mycket arga på bristen av demokratin i denna process och kommer definitivt att fortsätta protestera, säger Claudia Velásquez.

Högern motsatte sig folkomröstningen

Den borgerliga kommunstyrelsen ville ursprungligen inte ha en omröstning om privatiseringen av det kommunala elbolaget. Processen med att leta en köpare inledes innan valet 2018 men väljarna fick inte veta om det förrän efter valet till kommun och riksdag var klart.

Moderaternas ordförande Peter Danielsson har bland annat hävdat, i en debatt i kommunhuset, att frågan var ”alltför komplicerad” för helsingborgarna att ta ställning till. Men efter att en namninsamling på 14000 namn samlats in var högern tvungna att acceptera en folkomröstning, enligt reglerna för kommunala folkomröstningar.

Detta ens var den första kommunala folkomröstningen i Helsingborgs historia. Nu har Helsingborgarna sagt sitt och 96 procent valde att lägga sin röst mot en privatisering. Den slutgiltiga rösträkningen är klar på tisdag så resultatet kan variera något. Folkomröstningen är endast rådgivande men skickar en väldigt klar signal till de styrande politikerna.

Jubel på nätet

Det var en bred samling medborgare som motsatte sig privatiseringen, från Vänsterpartiet och lokala fackklubbar till lokala villaägarföreningar och reformister inom Socialdemokraterna. Facebookgruppen ”Stoppa Försäljningen av Öresundskraft” samlade på kort tid 6000 medlemmar. En i alla i gruppen skriver:

”Vi behöver ett ökat folkligt engagemang i den lokala politiken om vi inte ska fortsätta vara toppstyrda av tjänstemän och en mycket liten klick politiker. Jag är själv ett bra exempel på en passiv soffliggare som vaknat till sent omsider!”

”Jag blev inte lite rörd när jag upplevde köerna från första dagen på alla vallokaler jag besökte. En helt underbar syn. Värt allt slit som alla frivilliga lagt ner på detta! Vore intressant att få veta vad ledarna för M, KD, L och SD känner i sitt innersta om de tar sig tid att gå runt och se och lyssna på denna helt unika händelse i Helsingborgs historia”, skriver en annan medlem i gruppen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se