Kontakta oss

INRIKES

Lidingömiljonär bakom Apotekstjänst kandiderade för KD

Publicerat

den

INRIKES 1,5 miljoner svenskar berörs av privatiseringskaoset – över 200 operationer har fått ställas in på grund av Apotekstjänst AB – nu kan Aktuellt Fokus rapportera att styrelseordföranden för bolaget, Cecilia Versteegh, kandiderade för Kristdemokraterna 2018.

Läget är akut. Materialbristen har lett till 200 inställda operationer och att det råder stabsläge i tre av fem drabbade regioner. Samtidigt fortsätter skattepengarna regna över ägaren Cecilia Versteegh som är styrelseordförande för Apotekstjänst AB.

Engagerad i Kristdemokraterna

När Aktuellt Fokus granskar den skyldiga Lidingöbon framgår det att familjen har kopplingar till politiken, närmare bestämt till Kristdemokraterna. Så sent som 2018 kandiderade Cecilia Versteegh för KD i Lidingö. Enligt henne själv var skatteslöseriet och långsiktighet inom politiken frågorna hon brinner mest för.

– Att det inte slösas med skattemedel och att politiken arbetar långsiktigt för sina medborgare, med stor integritet, sa Cecilia Versteegh i en intervju på KD Lidingös hemsida.

Faksimil valmyndighetens hemsida

Den 1 oktober i år tog Cecilia Versteegh över ansvaret för leveranser av sjukvårdsmateriel till regionerna Örebro, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Uppsala. Två dagar senare var det fullt kaos. Sedan dess har kaoset bara fortsatt och lär fortsätta flera månader till. Långsiktigheten är bortblåst, skatteslöseriet är totalt och risken för dödsfall är uppenbar.

Tidigare skandaler

Det var i lyxvillan på Lidingö som Cecilia Versteeghs son Jacob Versteeghs övertygade sina föräldrar, Cecilia och Gerard Versteegh, att starta Apotekstjänst AB. Året var 2012 och den moderatledda högerregeringen hade precis drivit igenom nyliberala reformer som avreglerade apotekslagarna. Genom att utnyttja reformerna lyckades familjen utnyttja systemet med offentliga upphandlingar. Dessförinnan hade familjekoncernen Bonver mest försett bensinmackar med hyrfilmer. I en intervju med lokaltidningen Lidingösidan förra året beskrev Jacob Versteegh hur det hela började.

– Samtidigt avmonopoliserades även tjänsten av ”dosdispenserade” läkemedel till patienter och vi gav oss in i leken. Ingen trodde att vi kunde skulle klara kvalitetskraven då vi arbetat med videofilmer. Det visade sig att kvalitetskraven från filmbolagen, som låg på 99,8 % leveransprecision var högre än landstingens krav som var 98,0. Vi startade bolaget Apotekstjänst, vann en upphandling och satsade allt, sa Jacob Versteegh till Lidingösidan.

Vad Jacob Versteegh inte nämnde var att Apotekstjänst AB inte levde upp till sina förväntningar. Problemen inleddes redan från början. Apotekstjänst AB skickade inte ut medicinpåsar i tid, patienter fick fel läkemedelslistor och samtidigt struntade företagsägarna i att bygga ut ett ordentligt IT-system för verksamheten. Resultatet blev att tusentals äldre i i Västra Götaland och Halland blev utan mediciner. Tack vare dagens marknadstillvända strukturer har familjen Versteeghs kunnat utöka verksamheten ytterligare och ansvarar för att över 80 000 personer ska få sina mediciner i tid.

Lidingö och Östermalm

Cecilia och Gerard Versteegh bor i en 20-miljoners lyxvilla på Lidingö utanför Stockholm. Paret är involverade i en rad olika olika verksamheter där huvudsyftet är att tjäna pengar på andra människors arbetskraft. Cecilia Versteegh har 19 bolagsengagemang och 14 styrelseuppdrag, däribland styrelseordförande för Apotekstjänst AB. Gerard Versteegh har 18 bolagsengagemang, däribland styrelseordförande för Apotekstjänsts moderbolag och ”Versteegh Gruppen AB”.

Jacob Versteegh bor i en lyxlägenhet på Östermalm sedan drygt ett år tillbaka. Lägenheten på 207 kvadratmeter har fem rum och är värderad till drygt 15 miljoner kronor. Jacob har engagemang i totalt 11 bolagsstyrelser, däribland som ledamot i Apotekstjänst AB och ”Versteegh Gruppen AB” samt VD för Bonver Videodata Aktiebolag.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se