Kontakta oss

INRIKES

Massivt nej till privatiseringar i Helsingborg

Publicerat

den

INRIKES När Helsingborgarna fick folkomrösta om privatiseringen av Öresundskraft blev det ett solklart nej. Ungefär hälften av de röstberättigade deltog.

Det preliminära valresultatet från söndagens folkomröstning om privatiseringen visar att hela 96,37 av väljarna röstade emot privatiseringen. 50.06 av de röstberättigade deltog i folkomröstningen. Den slutgiltiga kontrollräkningen kommer att vara klar på tisdag meddelar Helsingborg stad.

Trots folkomröstningens resultat är det fortfarande kommunpolitikerna som får bestämma om Öresundskraft ska privatiseras eller inte. Bakom privatiseringen ligger Moderaterna som har fått med sig Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De har majoritet i kommunfullmäktige och kan fortfarande genomföra privatiseringen.

Sverigedemokraterna har en vågmästarroll och hur de kommer rösta angående privatiseringen är numera oklart. I samband med att folkomröstningen blev bekräftad bestämde sig partiet för att låta väljarna avgöra om de ska vara för eller emot privatiseringen.

De borgerliga partierna har varit emot folkomröstningen men den blev genomförd tack vara högljudda protester från både oppositionspartierna och invånarna. Det är tack vare namnlistor som folkomröstningen blev genomförd.

Den borgerliga majoriteten har redan inlett en säljprocess före folkomröstningen. Kommunen har inte bekräftat vem köparen är men enligt Helsingborgs Dagblad är det AMF som lagt ett bud på 12.2 miljarder kronor. Det är i skrivande stund oklart om de borgerliga partierna som varit för privatiseringen kommer acceptera invånarnas demokratisk tagna besked.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se