Kontakta oss

UTRIKES

Storseger för Sinn Féin i irländska valet

Publicerat

den

UTRIKES Med vallöften som frysta hyresnivåer, sänkning av pensionsåldern och en förmögenhetsskatt blev Sinn Féin de stora vinnarna.

Irland höll nyligen parlamentsval där vänsterpartiet Sinn Féin ses som de stora vinnarna med runt en fjärdedel av rösterna. De två partierna Fianna Fáil och Fine Gael som vanligtvis brukar turas om att styra landet får se sig som besegrade.

Irland har ett annorlunda valsystem där väljarna får rangordna sina kandidater i första-, andra- och tredjehand. Det slutgiltiga resultatet förväntas vara färdigt senare i veckan. Inget parti fick tillräckligt med röster för att själva bilda regering och det är i nuläget oklart vilken partikoalition som kommer styra landet.

Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren. Ett av partiets långsiktiga mål är att återförena Nordirland med Irland. Inför valet har partiet utlovat flera vallöften som riktat sig till landets arbetarklass. Partiet vill införa en ny förmögenhetsskatt och sänka pensionsåldern. Partiet vill också stoppa hyresökningar och frysa den nuvarande hyresnivån.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons