Kontakta oss

LIVSSTIL

Streamingplattformen Twitch inför ny policy mot kränkningar

Publicerat

den

NÄTHAT   Att streama live på internet när man spelar datorspel har blivit extremt populärt på senare tid. De så kallade livestreamarna interagerar med sina, i många fall, tusentals tittare genom ett chattfönster samtidigt som de spelar. En nyare typ av underhållning som har inneburit en hel del prövningar när det kommer till att reglera tittarnas beteende.

Den 22:a januari trädde en ny policy i kraft på en av de största streamingplattformarna, Twitch, med flera anmärkningsvärda punkter. Förhoppningen är att policyn ska minska antalet kränkningar i chatten och att personerna som streamar ska känna sig tryggare. Policyn har även en punkt som sticker ut, vilket lägger över ansvaret på de som livestreamar själva. En punkt som har mötts av både ris och ros hos användare och livestreamare.

Twitch’s nya policy i stort

Den uppdaterade regelboken är uppdelad i hatfullt beteende, trakasserier och sexuella trakasserier. När det kommer till hatfullt beteende kommer Twitch att dela ut straff till användare som attackerar någon baserat på hudfärg och invandringsstatus. Detta är två nya ”skyddade karaktärsdrag” som har lagts till i Twitch’s lista av sådana. Sedan tidigare står 12 andra karaktärsdrag med, bland andra kön, religion, nationalitet och funktionsnedsättning.

Streamingplattformen har även utvärderat hur de bedömer trakasserier och därmed utökat sin lista av vad som anses var oacceptabelt. Anmärkningsvärt är också att sexuella trakasserier numera ses som en enskild kategori. Toleransen för vad som ses som sexuella trakasserier är markant lägre och är en åtgärd som många Twitch-användare efterlängtat. Att kvinnliga streamare ständigt får sitt utseende kommenterat är ett utbrett problem som Twitch nu hoppas kunna bromsa ner.

E-sport och bettingbolag har en viktig roll

Twitch är i dag den största leverantören av e-sportsändningar runt om i världen och bettingbolagen har börjat investera multum i branschen. Här kan du läsa mer om e-sport och e-sportbetting. Eftersom e-sport och spelbolagen är så pass sammanflätade med Twitch, blir även de ansvariga för användarnas beteenden.

En annan intressant debatt som uppstått på sistone är huruvida vissa spelbolag och andra varumärken kan välja att marknadsföra sig på Twitch. Problematiken grundar sig i att företagen då hamnar i en kontext där hatbrott och sexuella trakasserier är vardag. Men med den nya policyn kommer detta eventuellt att lösa den problematiken.

Twitch delar med sig av ansvaret

De olika parternas ansvar har blivit ännu mer väsentligt i och med den nya policyn. En annan viktig detalj i policyn är nämligen att Twitch numera lägger över ansvaret på den som sänder live att ordning och reda efterföljs. Resultatet hoppas Twitch blir att de kan stänga av flera användare som beter sig illa.

Twitch har därmed utökat sina verktyg för att stänga av användare. Detta tar sig i uttryck att de som sänder live kan använda sig av automatiserade botar som hjälper till att moderera chatten. Kravet från Twitch’s sida är nu alltså att dessa verktyg ska användas i allt större utsträckning.

Det nya önskemålet från Twitch gentemot sina livestreamers har mötts av både hyllningar och kritik. Många ser det positiva i att allt fler personer som missköter sig kommer kunna rapporteras och stängas av. För spelbolagen betyder detta att e-sportbetting kan få ett mer städat utrymme på Twitch. Samtidigt menar många att det viktigaste är att Twitch delar ut hårda och långvariga straff för att det verkligen ska bli någon skillnad.  

En diskussion som ligger i tiden

Hur företag på internet väljer att reglera sina tjänster är en diskussion som blossar upp allt oftare. Inte minst senast när Donald Trump blev avstängd på Twitter, ett beslut som blivit kritiserat från flera håll. Var går gränsen för det fria ordet och kan internationellt täckande hemsidor ta sig friheten att reglera kring dessa frågor?

Spelar du på e-sportbetting eller andra spel och behöver hjälp att kontrollera ditt spelande bör du kontakta stödlinjen. Läs mer om det och annan hjälp på www.svenskaspel.se.

Fortsätt läsa
Annons