Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

USA inför sanktioner mot Kinahan-kartellen

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Ledaren för Europas största drogkartell har sedan länge försökt rentvå sin image genom kampsportsvärlden där han har kopplingar till flera av världens stora stjärnor. Men nu möter knarklangaren bakslag efter USA-sanktioner.

Tidigare i veckan valde USA att införa sanktioner mot personer med kopplingar till den irländska Kinahan-kartellen. Kartellen startades av Christopher Vincent Kinahan Senior på 1980-talet. Under en fängelsedom lärde han sig både spanska och ryska vilket ledde till att han kunde bygga upp ett globalt nätverk med kopplingar till den organiserade brottsligheten i flera länder.

Kinahan-kartellen pekas ut som en av Europas största drogkarteller där de utöver kontrollerar drogmarknaden på Irland också förser den italienska- och ryska-maffian med droger. I Sverige kopplas de till flera förortsgäng men den kändaste kopplingen är till Bandidos. En tidigare ledare för Bandidos i Stockholm är tillsammans med dottern till en av personerna som USA inför sanktioner mot.

Kartellen har i många år haft sin bas i Spanien men har under senare tid flyttat huvudbasen till Dubai. Kartellen leds idag av Christophers son, Daniel Kinahan. Utöver drogsmuggling kopplas kartellen också till flera mord i både Irland och Spanien.

En av boxningsvärldens största arrangörer
2012 grundades Macklins Gym Marbella, MGM i Spanien av Daniel Kinahan och boxningstränaren Matthew Macklin. Verksamheten expanderade snabbt från att vara ett litet gym till att bli Irlands största management och arrangör inom boxningsvärlden. MGMs snabba tillväxt misstänks bero på att det varit en möjlighet för Kartellen att tvätta pengar.

2016 skakades boxningsvärlden av skottlossningen på The Regency Hotel i Dublin under en invägningsceremoni inför en boxningsgala som arrangerades av MGM. Daniel Kinahan som var på plats var den tilltänkta måltavlan men lyckades undkomma, istället mördades hans kamrat David Byrne.

Efter mordet på invägningsceremonin ändrade företaget namn till Mack The Knife, MTK Global och idag representerar de några av boxningsvärldens största stjärnor så som tungviktsmästaren Tyson Fury och Billy Joe Saunders. Utöver boxare finns det också UFC-fighters som Darren Till och Aleksandar Rakić som representeras av MTK.

MTK påstår att de inte längre har några kopplingar till Daniel Kinahan men samtidigt hyllas han på sociala medier av fighters som representeras av MTK.

Flera andra företag kan också kopplas till Kinahan. Probellum som är i samma bransch som MTK kopplas också till Kinahan. Probellum har släppt ett pressmeddelande där de tar avstånd från Kinahan men kan precis som MTK kopplas till Kinahan bland annat genom de fighters de representerar.

MTK och Probellum är inte med på USAs sanktionslista men företaget Ducashew Consultancy är med på listan. Företaget delar adress med MTK i Dubai. Hoopoe Sports är också ett företag med kopplingar till boxningsvärlden med bas i Dubai som inkluderas på sanktionslistan.

USA inför sanktioner mot sju av de personer de anser vara huvudfigurer i Kinahan-kartellen. Alla utom Morrissey bor i Dubai. Morrissey är bosatt i Spanien. De anses ligga bakom mord, drogsmuggling och pengatvätt.

Personerna på sanktionslistan är:

  • Christopher Kinahan Senior, grundare.
  • Daniel Kinahan, nuvarande ledare.
  • Christopher Kinahan Junior, son till grundaren och bror till ledaren.
  • Sean McGovern, anses vara Daniels högra hand.
  • Ian Dixon, ledande roll.
  • Bernard Clancy, ledande roll.
  • John Morrissey, ledande roll.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se