Kontakta oss

INRIKES

Svenonius nya korruptionsnota: 38 miljoner

Publicerat

den

FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN

INRIKES   Ännu ett fall med misstänkt vänskapskorruption har avslöjats kring Moderattoppen Iréne Svenonius. Den här gången landar skattenotan på hela 38 miljoner kronor.

För bara tre veckor damp nyheten att den blågröna majoriteten i region Stockholm hade köpt coronatester av Iréne Svenonius partikamrater i Lidingömoderaterna. Notan på 75 miljoner kronor fick skattebetalarna stå för. Nu avslöjar veckotidningen Proletären ytterligare ett misstänkt fall av vänskapskorruption kring den kontroversiella M-toppen. Den här gången gäller inköp av ansiktsmasker till region Stockholm för ett värde av 38 miljoner kronor. Ansiktsmaskerna köptes in från IT-företaget Wequity som drivs av Iréne Svenonius partikamrat Johannes Eriksson.

Maskerna höll inte måttet

Totalt rör det sig om två miljoner masker som levererades till Nya Karolinska i Huddinge. Vid en närmare inspektion visade det sig att maskerna var värdelösa och fick skickas tillbaka. När detta gjordes hade region Stockholm redan betalat för leveransen. Istället för att kräva pengarna tillbaka valde den moderataledda regionen att ge Wequity ytterligare en chans att leverera.

Enligt Proletären har Wequity gjort en ansökan till Arbetsmiljöverket om tillstånd att leverera masker utan den lagstadgade CE-märkningen. Produkter försedda med CE-märkning visar att tillverkaren eller importören har följt de grundläggande kraven som återfinns i de tillämpliga EU-direktiven och EU-förordningarna.  De masker som Wequity har fått godkända var inte ens av samma modell företaget hade testat.

Tidigare fall av korruption

Svenonius har flera gånger tidigare avslöjats som korrupt. Hon är gift med partikollegan Jan Svenonius som tidigare var upphandlingschef på Nya Karolinska. Som upphandlingschef låg Jan bakom flera skumma affärer, bland annat hade han godkänt fakturor konsultbolaget BCG för 257 miljoner trots att faktaunderlag för 57 miljoner saknas. När Jan skulle utredas valde Iréne med sin roll i finansborgarråd att lägga ner utredningen.

Tidigare i år valde Iréne att sälja ut Bromma sjukhus till det privata vårdbolaget Aleris. På Aleris har moderaten Filippa Reinfeldt en ledande position. Utöver partikamrater är Filippa och Iréne grannar i Täby och bästa vänner. Filippa var också föregångaren på posten som Stockholms finansborgarråd.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se