Kontakta oss

UTRIKES

Kurder accepterar inte utlämningen av IS-kvinnor till Sverige

Publicerat

den

UTRIKES De kurdiska myndigheterna i Rojava accepterar inte att skicka tillbaka IS-kvinnor till deras hemländer om de slipper straff. Kurderna är bara villiga att skicka tillbaka barnen till IS-terroristerna.

Det svenska Utrikesdepartementet har rest till Syrien för att förhandla med de kurdiska myndigheter i Rojava som ansvarar för fånglägerna där svenska IS-terrorister och deras kvinnor sitter fängslade, rapporterar Sveriges Radio. Det var över 1,5 år sedan IS störtades av kurdiska styrkor och sedan dess har deras anhängare suttit i fånglägerna med en oviss framtid.

Tidigare ville de kurdiska myndigheterna att länderna skulle ta hem sina medborgare som anslutit sig till IS men de har nu ändrat sig. Anledningen är att flera IS-kvinnor som lyckats ta sig till sina hemländer har sluppit undan straff. Kurderna anser att det är ett hån mot alla som fått utså IS terror.

De kurdiska myndigheterna söker nu istället internationell hjälp för att kunna straffa lagföra IS-anhängarna som sitter fängslade. För barnen i fånglägerna vill de ha hjälp med avradikaliseringscenter. De är villiga att skicka hem barnen till deras föräldrars hemländer men accepterar inte att föräldrarna ska få följa med och ha fortsatt inflytande över barnen. IS-kvinnorna i lägerna säger också att de vägrar att separeras från sina barn.

En av de kända IS-kvinnorna som sluppit straff är Ulrika Pape, under en period bodde hon i de IS-ockuperade områdena och hjälpte till att rekrytera andra kvinnor att flytta dit. Hon var styvmor till IS-terroristen Mikael Skråmo och mormor till hans sju barn.

Pape ska också varit aktiv med att samla in pengar till terrororganisationen. Hon är också utpekad som en av ledarna för al-Khansa brigaderna, en av IS shariamyndigheter som bestraffade kvinnor som inte följde sharialagar. Som ledare för al-Khansa brigaderna fick hon smeknamnet ”Slaktaren”. Trots sitt deltagande i IS terror har hon sluppit straff i Sverige, istället har hon fått skyddad identitet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se