Kontakta oss

INRIKES

Svenska journalister bjöds på resor av turkiska regimen

Publicerat

den

SVERIGE/TURKIET Minst tre svenska journalister har åkt till Turkiet på en gratisresa sponsrad av landets diktator Erdogan. Journalisterna vägrar att svara medias frågor om vad resan gick ut på.

Enligt tidningen Journalisten har flera journalister runtom i världen blivit inbjudna till Turkiet på en gratisresa sponsrad av diktaturen. Journalisterna deltog där i möten med diktatorn Recep Erdogan och hans ministrar.

Minst tre av journalisterna som åkt på resan är verksamma i Sverige. Arrangören för resan var en fjärde journalist, boende i Sverige och aktiv i ett turkiskt mediebolag. Ingen av de fyra journalisterna har valt att svara på frågorna som tidningen Journalisten ställt.

Murat Kuseyri, en turkisk journalist baserad i Sverige, tycker att resan är problematisk.

– Det är inte etiskt. Det handlar om en stat som fängslar journalister och oppositionella – 50 000 människor sitter i fängelse. I det läget bjuder den turkiska regimen in journalister för att göra propaganda. De vill visa att de har rätt att fängsla folk. Journalister ska inte åka på sådana resor, det är oetiskt. De kan inte skriva fritt då. Det har publicerats videofilmer där journalisterna som åkte syns, filmer som propagerar för Erdogan. Det är jättedåligt. Journalister ska inte vara redskap för diktaturer. De umgås med makthavare som fängslar deras kollegor, säger han till tidningen Journalisten.

Inte första gången

De sponsrade journalistresorna till Turkiet har funnits flera år sedan tidigare och är ett vanligt sätt för diktaturer att försöka skapa en positiv bild av diktaturen med hjälp av utländsk media.

Kuseyri har sedan tidigare anmält resorna till Yrkesetiska nämnden och kommer göra det igen.

– Svenska journalister har tackat nej till resan, de accepterar den inte. Jag vet inte hur seriösa de som följde med på resan är. Jag har tidigare anmält dem till Yrkesetiska nämnden för samma slags resa 2013, men då kom anmälan för sent. Nu kommer jag att anmäla dem igen, säger han till tidningen Journalisten.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se