Kontakta oss

INRIKES

Svenska kommittén mot antisemitism kritiserar moderat riksdagsman

Publicerat

den

Lars Beckman - Foto: Riksdagen

INRIKES   Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) riktar skarp kritik mot riksdagsmannen Lars Beckman (M). Bakgrunden till kritiken är Beckmans angrepp på den demokratiska kritiken mot högerextrema, Alternativa bokmässan, som samlar några av landets mest kända judehatare.

Det var under måndagen som SKMA riktade den svidande kritiken mot den moderata riksdagsmannen Lars Beckman. Kritiken kommer efter riksdagsmannens upprepade angrepp mot tidskriften Expos rapportering om det högerextrema arrangemanget Alternativa bokmässan som arrangeras av den djupt invandrarfientliga barnboksförfattaren Katerina Janouch. På bokmässans talarlista återfinns flera personer med kopplingar till svenska vit makt-miljön och personer som har ifrågasatt förintelsen under andra världskriget.

På Twitter har Lars Beckman anklagat Expo för vilja tysta talarna på det högerextrema arrangemanget. När Aktuellt Fokus granskar riksdagsmannen visar det sig även att han har delat ett inlägg från Katerina Janouch där den liberala tidskriften utmålas som våldsbejakande och extremister.

Precis som Aktuellt Fokus konstaterar även SKMA att bokmässans talarlista bland annat består av antisemiter, förintelseförnekare och människor med bakgrund i den svenska vit makt-miljön.

”Bland talarna återfinns individer med bakgrund i den svenska vit makt-rörelsen, rasister, islamofober och antisemiter, inklusive förintelseförnekare som Ingrid Carlqvist.”, skriver SKMA på sin hemsida.

SKMA kallar Beckmans agerande för anmärkningsvärt och oroande att den moderata riksdagsmannen angriper demokratisk kritik och rapportering kring ett högerextremt arrangemang.

”I en tweet fördömer han Expos artikel som ett oacceptabelt angrepp på den ”alternativa” bokmässans talare. ”I ett öppet fritt demokratiskt samhälle så måste olika röster få komma till tals”, tillägger Beckman. Detta är riktigt men det är inte det saken gäller. Expo har inte hävdat att bokmässan inte ska få äga rum. Däremot är det anmärkningsvärt och oroande att en moderat riksdagsman ingenting har att säga om de ”olika röster” som det här i flera fall handlar om – individer som sprider vit makt-propaganda, judehat, islamofobi – och i stället angriper demokratisk kritik och rapportering kring ett högerextremt arrangemang.”, skriver SKMA.

Lars Beckman har hittills vägrat att ta till sig kritiken från SKMA. I ett svar till kommittén försvarar han sitt agerande med att åsiktsfrihet och yttrandefrihet råder i stabila demokratier och att även personer som man inte står bakom får arrangera bokmässor. Vilket Expo aldrig har ifrågasatt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se