INRIKES

Svenska skattemiljoner göder Mellanösterns Hitler: Fördubblat bistånd på fem år

SVERIGE/TURKIET    Hundratals svenska skattemiljoner går till Turkiet varje år. De senaste fem har biståndet mer än fördubblats till den islamistiska regimen.

Förra året slussade Sverige över mer än 200 miljoner kronor i bistånd till Turkiet. På fem år har biståndet till Erdoganregimen ökat mer än dubbeltså mycket. Det visar en sammanställning som Aktuellt Fokus har gjort.

Aktuellt Fokus genomgång av biståndet till Turkiet visar dessutom att summorna har ökat 2,5 gånger sedan 2015. De senaste fem åren har sammanlagt 842,87 miljoner kronor betalats ut till en rad turkiska biståndsprojekt. Den som tror att biståndsprojekten bara går till harmlösa hjälpprogram misstar sig. Flera av de EU-ledda projekten som Sverige betalar pengar till går direkt till den turkiska statskassan. Inte minst har svenska skattepengar gått till Turkiets utbildningsdepartement och hälsodepartment.

Svenskt bistånd till Turkiet

2020 –  200,85 miljoner kronor
2019 –  215,41 miljoner kronor
2018 –  120,89 miljoner kronor
2017 –  101,07 miljoner kronor
2016 –  124,12 miljoner kronor
2015 –  80,53 miljoner kronor

Källa: Sida.

Magnus Karlsson
Redaktionen@aktuelltfokus.se

redaktionen@aktuelltfokus.se

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Integritet

Aktuellt Fokus sparar cookies på webbplatsen i syfte att förbättra prestanda och användarupplevelser. Ingen data som samlas in kan identifiera privatpersoner.

Copyright © 2020-2021 - Aktuellt Fokus

till toppen av sidan