Kontakta oss

NOTISER

Svenska staten förlorade 30 miljarder i skatteintäkter förra året

Publicerat

den

Human hand holding swedish money
INRIKES | Den svenska staten förlorade 30 miljarder i skatteintäkter förra året på grund av ränteavdraget. Enligt en ny uträkning gjord av SCB kan staten halvera de uteblivna skatteintäkterna genom att sätta ett maxtak på 10 000kr per person per år. Genom maxtaket skulle staten dra in 15 miljarder mer i skatt varje år.

Maxtaket skulle enbart drabba de personer som tagit lån på över 2,2 miljoner kronor med 1,5% i ränta. De med mindre lån kommer inte påverkas då deras ränteavdrag ligger under 10 000 per år. Uträkningarna visar att de 65 000 svenska hushållen som beräknas ligga i riskzonen för fattigdom kommer inte att påverkas, då deras ränteavdrag ligger under maxtaket.

I nuläget finns det inget maxtak eller planer från politiskt håll att införa det. Höginkomsttagare i Sverige har genom ränteavdraget lyckas sänka sin skatt med flera miljoner. Det finanspolitiskarådet undersöker nu hur de kan minska ränteavdragen och införa maxtak. John Hassler från finanspolitiska rådet hade följande att berätta till Sverige Radio:

– Om man inför ett högt tak har det inte så stor betydelse utan då är det en allmän signaleffekt för att man tycker det är orimligt att gynna de som har tagit extremt stora lån, säger Hassler.

– Vi har redan bett en utredare att titta på hur man kan konstruera det här på ett sätt som, om man skulle vilja, inte slår så mycket mot låginkomsttagare.

Redaktion
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons