Kontakta oss

NOTISER

Svenska staten inför censur på internet

Publicerat

den


INRIKES | Svenska staten kommer för första gången införa filter för att censurera internet för svenska medborgare. Det är början på att inskränka medborgarnas yttrandefrihet på internet.

Den nya spelutredningen handlar officiellt om att regeringen ”vill införa en licens för att släppa in fler aktörer på den svenska spelmarknaden”. Men de som inte får licensen ska stängas ute ”på ett effektivt sätt” via ett tvingande IP-filter som gör det omöjligt för vanliga användare att nå sajterna.

– Det här bryter en viktig principiell gräns som kommer få effekter på en rad områden, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Vi i Sverige har hittills ej haft sådan ingrepp i yttrandefriheten. Men IP-filter finns idag i Turkiet och Kina där sajter som bland annat är regeringskritiska censureras. Nästa gång kan det vara regeringskritiska och fria medier som Aktuellt Fokus som kommer att censureras.

– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Förslaget stoppades 2008, men svenska staten tänker försöka igen och igen att få igenom övervakning och censur på nätet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons