Kontakta oss

INRIKES

Radio Motgift ville tjäna politiska poäng – Mörkade mordoffrets bakgrund

Publicerat

den

HÖGERMEDIA| Mordet på den 20-åriga svenska kvinnan i Berlin utnyttjades totalt av av de nationalistiska högermedierna. Bland annat påstod den kända högernationalisten Dan Eriksson från radio Motgift att medierna sysslade med mörkning. Nya uppgifter visar däremot att det var Dan Eriksson själv som valde att mörka offrets etnicitet.

Dan Eriksson från radio Motgift är en av Sveriges ledande högernationalister. På Facebook gick han ut och påpekade att den misstänkta mördaren som puttade en svensk kvinna framför ett tunnelbanetåg i Berlin hade iransk bakgrund. Något som tyska medier ska ha gått ut med. Enligt Eriksson sysslade svenska medier med mörkläggning av fallet eftersom svenska medier skrev att mannen var från Hamburg.

– Mörkläggningen är som vanligt total ”hemma” i Absurdistan skrev han i ett offentligt inlägg på Facebook.
I samma offentliga inlägg försöker Eriksson utnyttja det tragiska och misstänkt drogrelaterade mordet för politisk vinning. Exempelvis skriver han att den svenska flickan föll offer för ”det mångkulturella vansinnet”. För att sedan avsluta inlägget med att rekommendera människor att lyssna på den nationalistiska högerradion Motgift så att människor kan få reda på det han kallar för sanningen.

Dubbla måttstockar

När Aktuellt Fokus granskar fallet och Dan Erikssons påståenden visar det sig däremot att det är Dan Eriksson själv som mörkar. Den kända nationalistprofilen nämner nämligen inte ett ord om offrets etniska bakgrund.

Den svenska kvinnan hette Amanda Khaskie Abdullah. I tidningen Expressen framgår det att Amanda Khaskie Abdullah föddes i Berlin men att hon som liten flyttade med sin familj till Göteborgsförorten Angered. Amanda ska även ha palestinska rötter. Något som tyska medier ska ha rapporterat om men som radio Motgifts Dan Eriksson valde att mörka eftersom sanningen inte kunde utnyttjas politiskt.

Gärningsmannen ska enligt tyska medier visa tecken på schizofreni. Enligt uppgift ska mordet ha lett till en debatt om den tyska psykvården. Även det väljer Dan Eriksson att mörka. Den sammantagna bilden är att Dan Eriksson och radio Motgift väljer att fokusera på etnicitet på gärningsmän men mörkar detsamma när det kommer offren.

danerikssonmörkar

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se