Kontakta oss

INRIKES

Svenskturkisk regimkritiker misshandlades utanför sitt hem

Publicerat

den

INRIKES Ännu en regimkritisk journalist från Turkiet har attackerats i Sverige. Den svenskturkiska journalisten Abdullah Bozkurt attackerades i anslutning till sitt hem utanför Stockholm. Slogs till marken och fick ta emot flera slag i ansiktet.

Attacken mot Abdullah Bozkurt inträffade plötsligt och hastigt utanför hans hem i Spånga i slutet av september. Enligt den svenskturkiska journalisten attackerades han av tre män som fortsatte misshandeln när Abdullah Bozkurt låg ner. Under händelsen som är polisanmäld ådrog han sig skador i huvudet, ansiktet, armarna och benen. Det rapporterar webbtidningen Nordic Monitor.

”Minuterna efter att jag lämnade mitt hem, närmade sig en av de tre männen mig bakifrån och helt plötsligt slog ner mig. När jag faller till asfalten, började dem slå mig i ansiktet och huvudet”, uppger Abdullah Bozkurt för Nordic Monitor.

Abdullah Bozkurt har bott i Sverige sedan 2016 då han flydde Turkiet. Bozkurt är öppet kritisk mot den styrande regimen i Ankara. I april mordhotades den regimkritiska frilansjournalisten frilansjournalisten Sedan Sanlier från Halmsktad. Mordhoten kom efter att Sanlier kallade Turkiets hämtning av en turkisk medborgare som insjuknat i Covid-19 för ”politisk show”. 2018 kunde Ekot avslöja att den turkiska staten kartlägger och registrerar regimkritiker i Sverige. I april 2017 besköts en samlingsplats för turkiska regimkritiker i Malmö. Anhängare till Turkiets president Erdogan och regimpartiet AKP har attackerat prokurdiska demonstrationer i Sverige vid flera tillfällen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se