Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna hjälper NMR-kopplad kommunpolitiker splittra facket

Publicerat

den

Mats Fredlund och Jimmie Åkesson - Foto: Faksimil Facebook

INRIKES   Den fackuteslutna SD-toppen Mats Fredlund fortsätter sitt rättshaveristiska korståg mot den svenska fackföreningsrörelsen. Samtidigt står det klart att SD riks backar upp hans splittringsförsök. Nu kan Aktuellt Fokus även avslöja att den uteslutna SD-toppen har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Transportarbetareförbundet är det LO-förbund som tydligast har sett det antifackliga hotet från Sverigedemokraterna och vittnar om splittrings- och infiltrationsförsök. Fackförbundet har som linje att utesluta alla aktiva sverigedemokrater och uteslöt därför SD-toppen Mats Fredlund från Kiruna när han valdes in i kommunfullmäktige 2018. Sedan dess har Fredlund fört något som liknar ett rättshaveristiskt krig mot den svenska fackföreningsrörelsen och tagit ärendet till domstol.

– Jag har sagt redan från första början att jag inte backar. Det här gäller inte mig, det gäller alla sverigedemokrater. Vi har samma rättigheter som alla andra, säger Mats Fredlund i en lång intervju med Dagens Nyheter (DN).

Försöker infiltrera och splittra fackförbund

LO har under de senaste åren märkt en oroväckande trend där antifackliga SD-företrädare har försökt infiltrera fackförbunden. Idag måndag inleds LO:s kongress där en ny ledning ska väljas och det är med bakgrund av detta som Mats Fredlund har trappat upp sitt rättshaveristiska krig. Nu kommer nämligen Handels ordförande Susanna Gideonsson ett utses till ny ordförande för hela LO. Gideonsson har nämligen själv varit aktiv i kampen mot att
antifackliga politiker försöker infiltrera fackförbunden och ställa arbetare mot arbetare.

SD bakom splittringsförsöket

Sverigedemokraterna är ett uttalat antifackligt parti som har drivit frågor om att försvaga LAS och MBL (Medbestämmandelagen) och som anser att fackets inflytande måste minskas. I en intervju med Dagens Nyheter framkommer det nu att partiet har ställt sig bakom Mats Fredlunds försök att splittra fackföreningsrörelsen. Han har fått stor uppbackning av partiet, bland annat har SD:s
partisekreteraren Richard Jomshof haft kontakt med Fredlund om det hela.

Taktiken har från start varit att ta uteslutningsärendet hela vägen till Europadomstolen. Men av taktiska skäl har partiet valt att endast operera i skuggorna.

– Vi har pratat ganska mycket om det och SD skulle ju vara intresserade av att gå in i det. Men då blir det direkt parti mot fackförbund. Det blir fel. Så jag driver det själv, säger Fredlund till Dagens Nyheter.

Kopplas till NMR-nazister

Samtidigt som Fredlund försöker bekämpa fackföreningsrörelsen kan Aktuellt Fokus som första media avslöja att SD-toppen har personliga kontakter med flera organiserade nazister. På Facebook har Mats Fredlund bland annat kontakt med nazisten Robin Nilimaa son är aktiv i den nazistiska terrorsekten NMR och har deltagit i en rad aktiviteter kopplade till organisationen, bland annat deltog han nazisternas valkampanj 2018 och NMR:s första majtåg i Boden.

Förutom Robin Nilimaa har Fredlund även kontakt med NMR-aktivisten Johan Olofsson den i kulturkretsar kända högerextremisten Henrik Rönnquist. När Aktuellt Fokus granskar Mats Fredlund på sociala medier framgår det även att han gillar sidor som ”Alternativ för Sverige – ja tack” och sprider länkar från fascistiska ”Fria Tider”, nazistiska ”Svegot” och ”Jonasmagadin” som drivs av den högerextremisten Jonas Persson.

Nolltolerans?

Innan valet 2014 gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut och sa att det från och med då skulle det råda nolltolerans mot extremism, rättshaverism och rasism inom SD. Samt att partiet skulle ”städa upp i leden”. Men att ha samröre med organiserade nazister verkar inte vara något problem för Sverigedemokraterna. Enligt Mats Fredlund kan han omöjligen vara rasist eftersom hans pappa bodde i förorten och han har uppfostrat två mörkhyade barn.

– Hur skulle jag kunna vara rasist? Morsan är byfinne, farsan är betongbarn och jag har uppfostrat två mörka barn, säger Fredlund i en intervju med Dagens Nyheter och fortsätter i samma andetag med den grovt rasistiska pläderingen. .

– Vi tar in så otroligt mycket invandring så vi inte ens har råd till våra gamla, sjuka och skolor. Det var därför jag började. Vi har inte fått hit [Kiruna red. Anm.] allt det där. Bilbränderna, skjutningarna och våldtäkterna och så.

Källa: DN.

 

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se