Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

MMA i OS? Nej, tack

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Det internationella MMA-förbundet, IMMAF jobbar hårt för att få in sporten som en OS-gren. Själv tycker jag att sporten ska hållas utanför OS och ser hellre att den liknande kampsporten Sambo blir en OS-gren.

IMMAF har inlett kampanjen ”#MMA is a sport” för att få MMA accepterad som en sport och på lång sikt även bli en del av de olympiska spelen. Själv tycker jag att det finns flera anledningar till att MMA ska hållas bort från OS.

Ett stort problem är att meningen med OS är det ska bestämma vem som är bäst i världen. I andra OS-kampsporter som brottning och judo råder det ingen tvekan, guldmedaljörerna är bäst i sporten. I fallet med MMA kommer det bli precis som boxning, en amatörsport där vinnaren anses vara långtifrån bäst.

Ingen vill möta en OS-medaljör
OS-medaljerna i MMA kommer bli irrelevanta för alla utom arrangörerna. Redan nu har meriterade amatörer som vunnit IMMAFs mästerskap svårt att få matcher när de blir proffs. Lokala arrangörer med lokala fighters vill inte ha in några världsmästare utifrån, de vill att de lokala stjärnorna ska vinna. I större tävlingar tackar många fighters nej för att en vinst över en meriterad amatör är ofta inte tillräckligt betydelsefull medan en förlust som proffs kan leda till att karriären nästan får börja om. OS-medaljörer skulle antagligen få ännu svårare att få match.

Redan idag ser vi också hur amatörer genom IMMAF nästan har lika långa MMA-karriärer som vanliga proffs. Det finns amatör-fighters som nästan har gått uppemot 30 matcher samtidigt som de tävlat i flera mästerskap runtom i hela världen under flera års tid. All denna tid som nu spenderas som amatör plockas från tiden som fightern kunde varit proffs istället. Vi får fighters med längre amatörkarriärer och kortare proffskarriärer.

IMMAF har redan infört kontroversiella beslut för att närma sig OS varav det största är införandet av ett bältessystem. Bältessystemet har fått kritik från flera håll bland annat för kostnaderna att gradera. Likaså förväntas atleter ta del av deras utvecklingsprogram genom IMMAFs app där lektionerna kommer att säljas.

Det finns alternativ
Om vi nu ska ha mer kampsporter i OS hade jag hellre velat se någon gren av den ryska kampsporten Sambo. Sambo är ursprungligen en stil skapad i Sovjetunionen efter att olika tränare rest världen runt för att få fram den mest effektivaste kampsporten. Sambo är en blandning av flera stilar som boxning, brottning och judo.

Combat Sambo är den grenen av Sambo som påminner mest om MMA. Precis som i MMA kan du vinna genom att både knocka motståndaren eller få den att klappa ut. Ryska stjärnor i MMA som Fedor Emelianenko och Khabib Nurmagomedov har en bakgrund i Combat Sambo.

Det här är Sambo:

Dagens Sambo befinner sig också lite i en form av en kris. Sporten har delvis blivit utkonkurrerad av MMA. Till skillnad från MMA är sporten inte uppdelad bland proffs och amatörer, utövarna tjänar inga pengar på att tävla vilket lett till att utövare hellre tävlar i MMA där de får betalt. I Sambo finns det inte lika många möjligheter att tjäna pengar.

Också på grund av att det inte finns någon uppdelning baserad på erfarenhet så skulle sporten passa i OS. En OS-mästare inom Sambo hade varit bäst utan något ifrågasättande eller konkurrens. Om sporten hade blivit en OS-gren hade den fått ett välbehövligt uppsving.

Det ser också ut som att Sambo är närmare att bli en OS-gren än MMA. 2018 fick Sambo ett erkännande av den Olympiska kommittén och Sambo var en gren av de europeiska spelen 2019 som arrangerades av den europeiska Olympiska Kommittén.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se