Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna sparkade konflikthanterare efter kritiken mot Richard Jomshof

Publicerat

den

Foto: Poltikerveckan Almedalen

YTTRANDEFRIHETEN   Sverigedemokraterna anlitade en konflikthanterare för att komma till rätta med interna konflikter. Men när konflikthanteraren lyfte kritik mot partitoppen Richard Jomshof fick hon sparken.

Den minst sagt besynnerliga händelsen utspelade sig i slutet av sommaren 2019. Konflikthanterarens uppdrag gick ut på att identifiera problem ute i partidistrikten och den egna riksorganisationen. Men så blev det alltså inte. Efter att konflikthanteraren skulle framföra kritik mot partisekreteraren Richard Jomshof så fick hon sparken. Det visar interna dokument och diskussioner som Aftonbladet har tagit del av. Enligt uppgifter till Aftonbladet slutade det inte med konflikthanteraren fick sparken. Partisekreterare Jomshof ska även ha reagerat genom att kräva att få veta vilka partikamrater som yppat kritik. Ett beteende som bekräftas av flera SD-politiker i en sluten medlemsgrupp som Aftonbladet har tagit del av.

Enligt de interna kritikerna är Richard Jomshofs beteende allt annat än gynnsamt för partiet. I den slutna gruppen uppger flera SD-politiker att Richard Jomshof plockar bort personer som han anser utgör ett hot mot honom själv.

– Det ligger en känsla nära till hands om att vem som helst, när som helst, numera kan avstängas, skrev Uppsalapolitikern David Perez i den interna SD-gruppen.

 

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se