Kontakta oss

INRIKES

Vill att äldre ska jobba till 70 – går i pension vid 55

Publicerat

den

Foto: Poltikerveckan Almedalen

NYLIBERALISMEN  2015 var borgarrådet Lotta Edholm drivande i frågan om att kommunens anställda ska jobba tills dom är 70 år gamla. Nu fem år senare meddelar Edholm att hon pensionerar sig som politiker – endast 55 år gammal. Som kronan på verket kan hon plocka ut en miljonfallskärm på skattebetalarnas bekostnad.

Förra veckan kom beskedet. Liberalernas gruppledare i Stockholm lämnar politiken efter 20 år.

– Efter 21 år på heltid i Stadshuset kan det vara dags att lämna över till lite yngre och kanske piggare krafter, säger Lotta Edholm till tidningen Mitt i.

Vill att äldre ska jobba längre

Att Lotta Edholm väljer att gå i pension redan vid 55-års ålder kan verka märkligt för den som har haft koll på Stockholmspolitiken de senaste åren. Lotta Edholm har nämligen varit en av de mest drivande i frågan om att uppmuntra kommunanställda till att jobba tills dom fyller 70. 2015 drev Liberalerna förslaget, ”Låt stadens äldre arbeta till 70”. Istället för att kräva fler nyanställda valde Lotta Edholm att argumentera för att äldre skolanställda skulle jobba ännu längre. Enligt Edholm var frågan till och med så viktig att hon påstod att äldre arbetare var avgörande för att finansiera framtidens välfärd.

”Att förlänga arbetslivet och att göra det både möjligt och attraktivt för äldre anställda att stanna kvar på arbetsplatserna är avgörande för våra möjligheter att finansiera framtidens välfärd. Stockholms stad måste bidra till en arbetsmarknad som värderar erfarenheterna och kunskaperna hos äldre anställda, och där antalet arbetade timmar ökar då anställda som både kan och vill arbeta inte faller för åldersstrecket.” (…) ”Det är också ytterst en fråga om valfriheten för den anställde att själv välja när hen vill gå i pension. Allt detta talar för att Stockholms stad bör verka för att låta stadens anställda arbeta kvar längre”, skrev Lotta Edholm i sitt reservationssvar.

Saftig miljonfallskärm

Genom att gå i politikerpension vid 55-års ålder kan Lotta Edholm luta sig tillbaka och leva gott på skattebetalarnas pengar. Hon har nämligen rätt i att plocka ut 64 000 kronor i månaden i 10 år. Totalt 7 680 000 kronor.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se