Kontakta oss

INRIKES

Nytt bottenrekord för Socialdemokraterna

Publicerat

den

S-KRISEN   DN/Ipsos nya väljarbarometer visar nya bottenrekord för Socialdemokraterna. Partiet har inte haft lägre opinionssiffror på 40 år sedan.

S-väljarna fortsätter att fly. Sedan Socialdemokraterna inledde Januarisamarbetet har över en halv miljon väljare lämnat partet och väljarflykten ser inte ut att stanna av. DN/Ipsos nya väljarbarometer visar att Socialdemokraterna endast har 22 procent av väljarna bakom sig. Vilket är det lägsta resultatet sedan DN/Ipsos påbörjade sina opinionsundersökningar för 40 år sedan.

SD:s uppgång bruten

I mätningen blir Sverigedemokraterna största parti men partiet har ändå tappat över en procent sedan föregående undersökning.  Enligt Ipsos opinionsanalytiker är Sverigedemokraternas uppgång bruten.

– SD:s uppgång är bruten men partiet har under senhösten och i början av året etablerat sig på en helt ny nivå, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Vänsterpartiet går varken framåt eller bakåt utan placerar sig på en stabil fjärdeplats i svensk rikspolitik. Partiets tydliga kritik mot S högervridning och pragmatiska inställning till samarbete med KD och M har gjort att allt fler besvikna S-väljare ser Vänsterpartiet som ett alternativ.

Här är sifforna

Andel i procent. Föregående mätning inom parantes.

Sverigedemokraterna: 23 (24)

Socialdemokraterna: 22 (23)

Moderaterna: 18 (17)

Vänsterpartiet: 11 (11)

Centerpartiet: 8 (9)

Kristdemokraterna: 8 (7)

Miljöpartiet: 5 (4)

Liberalerna: 4 (4)

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se