Kontakta oss

DEBATT

Sverigedemokraternas arbetarpolitik är arbetarfientlig – och korkad!

Publicerat

den

DEBATT| I onsdags debatterade och beslutade riksdagen Nya regler för att minska missbruket av tillfälliga anställningar (AU5).

Ett beslut som ska trygga arbetssäljarnas villkor på arbetsmarknaden. Det ska inte längre gå för arbetsköparna att helt godtyckligt hålla människor i evighetslånga osäkra anställningsformer. Idag övergår allmänvisstidsanställning (AVA) till tillsvidareanställning när man har arbetat 720 dagar för samma arbetsköpare inom en 5års period.
Blandar arbetsköparen vikariat med AVA så är det drygt 1000 dagar under 5 års perioden.

Denna lag har möjliggjort för arbetsköparna att undvika att ge människor tillsvidareanställning. De nya reglerna kommer att göra det möjligt för arbetssäljarna att lättare kräva och få tillsvidareanställning. Tryggare arbeten som ger vanligt folk möjlighet att ta bostadslån, få hyreskontrakt, skaffa mobilabonnemang. Allt sådant som vi kallt räknar med i ett välfärdssamhälle.

I ett mordernt Sverige ska vi inte tvinga människor att arbeta som daglönare.
Beslutet som togs är ett steg närmare den trygga arbetsmarknad som den Svenska modellen eftersträvar. Det anmärkningsvärda under onsdagens debatt var SDs hårdnackade motstånd mot förslaget. SD har marknadsfört sig som ett parti för och av arbetare. The underdogs som slåss emot etablisemanget och kämpar för arbetarnas rätt.

Riksdagsledarmoten Sven-Olof Sällström går till hårt angrepp mot förslaget och framstår som en gammal brukspatron. Han refererar till sina år i detaljhandeln i sin egenskap av arbetsköpare.

Sällström berättar att:”…hade under perioden oktober till december ungefär fyra gånger så hög omsättning som under perioden januari till mars. Under perioden april till juni juli hade man tre gånger så hög omsättning som under augusti och september. Under sådana förhållanden är det med nuvarande arbetstidslagstiftning helt omöjligt att bara planera in tillsvidareanställd personal när man ska klara av att lägga schema. Det är helt omöjligt.”
Sällstöm utgår helt och hållet från Handelns arbetsköparbehov.

Är det arbetarvänligt?
Han refererar till sin visstidsanställda personal som ”duktiga, uppskattade och lojala medarbetare” och hade han bara kunnat så hade han naturligtvis givit dem tillsvidaranställning. Tack snälla herr Sällstöm, sa butikspersonalen och grät i kudden över sitt hopplöst otrygga arbetsliv.

Vad SD och Sven-Olof Sällström helt bortser ifrån i sina desperata försök att ställa sig in hos näringslivet är att det fortfarande finns möjligheter att säsongsanställa och viktigast av allt; AVA och vikariat används av alla branscher för att hålla nere en vettig grundbemanning. Inom Kommunals avtalsområde arbetar vi dagligen med medlemmar som arbetat i många år på AVA och/eller vikariat. Barnskötare och elevassistenter som anställs en termin i taget för att arbetsköparen ska slippa deras lönekostnad under jul och sommarlov.

Om chefen på en enhet är tillräckligt förslagen så håller denne koll på LAS-dagarna och ser till att ingen AVA/Vikarie nånsin kommer upp i tillräckligt många dagar. Detta otrygga och välfärdsutgröpande system vill SD bibehålla. SD vill ha en arbetarklass som står med mössan i hand och tackar brukspatron för smulorna.

Loan Sundman, skyddsombud för Kommunal