Kontakta oss

NOTISER

Sverigedemokraternas partiledning massövervakar sina egna medlemmar

Publicerat

den

sd_overvakning
INRIKES | I ett par år har partiledningen för Sverigedemokraterna i hemlighet massövervakat mejlboxarna hos sina förtroendevalda, anställda och politiskt aktiva. Tidningen Aftonbladet kan avslöja spelet bakom härvan där personalchefen Martin Kirchberg och it-ansvarige Edward Plainview spelat centrala roller.

2012 lanserade SD och partiledaren Jimmie Åkesson en nolltolerans mot rasism i partiet. Sedan dess har många medlemmar uteslutits under uppmärksammade former. Samtidigt har det spekulerats internt om att man i partiet både spelar in samtal med medlemmar samt övervakar mejlkorrespondens för att kartlägga läckor och kritiker. Aftonbladet har nu tagit del av interna dokument som visar hur högt uppsatta SD-tjänstemän i ett par år i hemlighet har kunnat massövervaka förtroendevaldas, anställdas och politiskt aktivas e-mejl. Partiledningen har infört ett eget Nordkorea i partiet.

Tanken har bland annat varit att ta reda på vilka som haft mejlkontakt med sajter som antirasistiska Expo och den SD-kritiska sidan ”Inte rasist, men …”. Men också för att se vilka inom partiet som är kritiska mot partiledningen så man kan göra sig av med kritiska röster.

”Medlemmarna ska inget veta”
Partiledningen och högstansvarig för personalfrågor i partiet vill inte att förtroendevalda, anställda och aktiva ska veta om att deras aktivitet på eposten kartläggs. Anklagelser om intern övervakning inom SD har uppmärksammats tidigare. Partiledningen har då sagt att man enbart gått in och tittat i medlemmars mejlboxar vid ett fåtal tillfällen efter att uppdrag avslutats. Under Almedalsveckan i somras avslöjade Expressen att SD:s it-avdelning byggt upp en övervakningsfunktion som gjorde det möjligt att tråla efter mejl ¬både till specifika adresser men även efter känsliga ord i meddelandena. SD-ledningens övervakning sker automatiska genom att vidarebefodra och kopiering av SD-medlemmens mail. Detta sker fullständigt osynligt och omärkbart.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se