Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

SVT presenterade gruvlobbyist som oberoende expert

Publicerat

den

MILJÖ I samband med att en gruva kan öppna på Österlen har en lokal debatt om eventuella miljöproblem brutit ut. När SVT intervjuade en professor som oberoende expert fick tittarna aldrig reda på att professorn har flera engagemang i gruvindustrin.

I Österlen vill ett brittiskt företag etablera en vanadingruva. Den eventuella etableringen har mötts av en våg av protester av både boende, miljöaktivister och professorer. Det brittiska företaget vill starta provborrningen redan i vinter men efter flera överklaganden kan det dröja flera år innan flretaget kan komma igång och borra.

Med anledning av de högljudda protesterna har SVT publicerat en artikel där de intervjuat Pär Weihed. Weihed presenteras som en oberoende expert i egenskap av professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, LTU. SVT nämner däremot inte att Weihed och LTU har flera kopplingar till gruvindustrin.

Finansierades med 60 miljoner

LTU finansieras tungt av näringslivet. 2014 stod näringslivet för 120 miljoner kronor av deras finansiering, av dessa stod gruvbranschen för 60 miljoner kronor.

Weihed har tidigare haft uppdrag hos Raw Materials Group, ett konsult- och lobbyföretag som fokuserar rådgivning till gruvföretag. De bedriver också en lobbyverksamhet riktad mot regeringar och internationella organisationer.

Weihed sitter också i styrelsen för gruvföretagen Botnia Exploration AB. Ett företag som främst ägnar sig åt prospektering. Prospektering innebär att företaget söker efter naturråvaror åt andra företag som sen kan starta en gruvdrift.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se