Kontakta oss

UTRIKES

Tiotusentals norrmän demonstrerade mot högerregeringen

Publicerat

den

NORGE Under lördagen gick tiotusentals norrmän ut på gatorna och protesterade mot landets högerregering.  Demonstrationer har hållits över hela landet, Radikal Portal rapporterar om demonstratiomer i över 30 kommuner.

Bara i Oslo samlades nästan 10 000 människor i de jättelika regeringsprotesterna. Orsaken till protesterna är högerregeringens konservativa abortpolitik. Regeringspartiet Høyre har nämligen sökt och fått stöd för att strama åt aborträtten av Kristelig Folkeparti. Om fostret bär på en allvarligt sjukdom har kvinnor att rätt att genomföra abort efter vecka tolv idag. Det vill den konservativa högerregeringen göra olagligt.

Många norska kvinnor är rädda för att högerförslaget bara är ett första steg mot att förbjuda abort helt och hållet.

– Vi bor ju i bibelbältet och det är en omstridd fråga här, säger Sol Råbu som är medlem i Sosialistisk ungdom och deltog i demonstrationen i staden Kristiansund, till NRK.

Den röda oppositionen har markerat kraftigt mot den planerade inskränkningen. Enligt Seher Aydar från Rødt är inskränkningen resultatet av att Høyre vill fördjupa samarbetet med den kristna högern.

– Återigen ser vi att kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp slutar vid förhandlingsbordet. Erna Solberg är villig att begränsa dagens aborträttigheter för att få in KrF i den mörkblå regeringen, säger Seher Aydar från Rødt.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se