Kontakta oss

INRIKES

Tänker spara halv miljard på äldrevården – då chockhöjer politikerna sina arvoden

Publicerat

den

INRIKES Luleå kommun tänker spara in en halv miljard kronor på äldrevården och förskolan på tre år. Samtidigt chockhöjer kommunalråden sina arvoden med tusentals kronor i månaden.

Totalt rör det sig om 430 miljoner kronor som ska sparas in. När Niklas Nordström motiverar beslutet framgår det att beslutet är fattat på ideologiska grunder. Nordström uppger nämligen att kostnaderna måste ner för att kommunen ska få en starkare tillväxt. Ett marknadsliberalt argument som grundar sig på tron och jakten på ständig tillväxt. Framförallt kommer äldrevården och förskolan ta stryk av den socialdemokratiska budgeten som släpptes igenom idag. Vilket kommunalrådet Niklas Nordström (s) tidigare berättat för SR.

– Vi vet att det finns områden där vi ligger högt i kostnader, som förskolan och äldreboendena. Vi kommer att nöta på och effektivisera. Vi måste få ned kostnaderna för att få en starkare ekonomi för tillväxt. Det är ett av våra fyra utvecklingsområden, sa Niklas Nordström till SR.

Chockhöjda politikerarvoden

I skuggan av de massiva besparingarna har kommunfullmäktige tagit beslut om att höja arvodeskostnaderna för kommunalråden. Strax innan Niklas Nordström drev igenom de liberala sparkraven chockhöjde han sin egen skattefinansierade inkomst. Nordströms höjning innebär han kommer tjäna 10 procent mer än vad en riksdagsledamot gör – 73 590 kronor i månaden.

Även Moderaternas gruppledare, Anders Josefsson, kan se fram emot att få mjölka skattebetalarna på mer pengar. Med en arvodeshöjning på 11 364 kronor i månaden kommer M-politikern tjäna exakt lika mycket som en riksdagsledamot, det vill säga 66.900 kronor i månaden. Lika mycket höjs kommunalrådet Lenitha Ericsons (s) arvode.

Backades upp av Moderaterna

Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna motsatte sig den kontroversiella S-budgeten. Budgeten hade inte igenom om det inte vore för att Moderaterna backade upp Socialdemokraterna.

”Det här måste vara den enda oppositionen i världen som har en gemensam budget med majoriteten” sa Rättvisepartiets Jonas Brännberg till tidningen NSD efter voteringen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se