Kontakta oss

INRIKES

SVT sände högerextrem fake news om Sydafrika

Publicerat

den

INRIKES Högervridningen av Public Service når nya höjder. I SVT:s Korrespondenterna pumpar SVT ut en ensidig högerextrem propaganda om morden på vita farmare i Sydafrika. Nu har programmet anmälts till Granskningsnämnden.

Sedan apartheidregimens fall på 1990-talet har högerextrema nationalister spridit propaganda om vita sydafrikaner utsätts för ett pågående folkmord. På senare år har mord på vita farmare kommit att ge näring åt den högerextrema propagandabilden. Fake news om tusentals dödade varje år varvas med propagandafilmer som sprids på Youtube. I verkligheten blir drygt 60 farmare mördade per år. Tidigare i år kunde Aktuellt Fokus avslöja hur våldsbejakande högerextremist med bakgrund i NMR lurade sig till en intervju med Palmeinstitutet. Motivet var spä på den högerextrema propagandan om ett pågående folkmord på vita sydafrikaner. 

I slutet av november sände SVT:s Korrespondenterna ett helt avsnitt som de kallade ”Boermorden”. I programmet intar SVT en närmast ensidig högerextrem hållning i rapporteringen om konflikterna i Sydafrika. I programmet talade man bland annat om folkmord på vita samtidigt som man lät högerextremister spy ur sig hat mot svarta människor.

Några som har reagerat hårt är svenska Afrikagrupperna som har valt att anmäla programmet till Granskningsnämnden. I en debattartikel i magasinet Omvärlden skriver Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors att det högerextrema blocket ges tolkningsföreträde i programmet.

”I SVT:s program ”Boermorden” skildras läget i Sydafrika ur ett ensidigt perspektiv där just det rasistiska högerextrema blocket ges tolkningsföreträde. SVT har valt att vinkla programmet på hotet mot vita farmare, men ger inte en objektiv och rättvis bild av kontexten i övrigt. Att svarta människor drabbas i långt större utsträckning av våld och mord i Sydafrika redovisas inte på ett tydligt sätt. Terminologi, referenser och analys stärker och normaliserar istället de högerextrema krafterna. Begreppen ”folkmord på vita” och ”storskaligt mördande av vita” används inte mindre än sju gånger i programmet och endast i ett fall i en problematiserande kontext.”

Louise Lindfors sågar även siffrorna som återges i SVT-programmet. Enligt mordstatistiken i Sydafrika utgör gruppen vita farmare 0,003 procent av antalet totala mord i Sydafrika.

”I programmet redovisas siffran 62 mord på vita lantbrukare per år. Av de över 20 000 mord per år som också redovisas som bakgrundsstatistik utgör alltså gruppen vita lantbrukare 0,003 procent. Slutsatsen i programmets sammanfattning är ändå att dessa vita farmare är ”en utsatt grupp”. Hur många svarta lantarbetare eller till exempel kvinnor som mördats, för att nämna två i långt större utsträckning utsatta grupper, är tydligen inte intressant i sammanhanget – eller ens värt att nämnas? Inte heller det faktum att det är både vita och svarta farmägare som mördats.”

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se