Kontakta oss

EKONOMI

Swedbank delaktig i global penningtvätt-härva

Publicerat

den

EKONOMI Uppdrag Granskning avslöjar att Swedbank har tvättat pengar i Baltikum. Penningtvätten ska ha skett i samband med Danske Bank-härvan.

Den svenska banken Swedbank har ägnat sig åt omfattande penningtvätt i Baltikum, det avslöjar Uppdrag Granskning. Penningtvätten har skett i samband med Danske Bank-härvan. Danske Bank-härvan pågick mellan 2007-2015 och då tvättades över 2300 miljarder kronor. Hur stor del av dessa pengar Swedbank tvättat är okänt men Uppdrag Granskning har lyckats spåra upp en summa på 40 miljarder kronor fördelat på 50 olika kunder från Ryssland och Azerbajdzjan.

Swedbank påstår att uppgifterna inte stämmer och att de stoppar alla former av penningtvätt. Förra året när Danske Bank-härvan blev känd stod Swedbanks VD, Birgitte Bonnesen och förnekade att Swedbank ägnade sig åt liknande verksamhet. Hos Swedbank finns det tusentals kunder med bankkonton i Baltikum men som är registrerade utomlands i skatteparadis som Jungfruöarna och Belize.

Flera av pengarna som tvättats av Swedbank kan kopplas till den omtalade Magnitskijaffären. Sergej Magnitskij var en rysk skatterevisor som arbetade för ett amerikanskt företag som blivit av med stora summor pengar som skulle skattas. Magnitskij lyckades spåra pengarna till högt uppsatta tjänsteman som hade lagt pengarna i sina egna fickor. Magnitskijaffären slutade med att Magnitskij själv blev utpekad som kriminell och torterad i fängelset där han avled 2009.

Långt ifrån ensamma
Swedbank är inte den enda svenska storbanken som hjälpt kriminella att tvätta pengar. Förra året avslöjades det att SEB hade tvättat pengar i Tyskland och bedrivit ett omfattande skattefiffel riktat mot Sverige. Skandalen ledde till att flera aktivister spärrade av flera av SEBs bankkontor runtom i landet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se