Kontakta oss

EKONOMI

SEB kopplas till grov organiserad skatteplundring

Publicerat

den

EKONOMI SEB har avslöjats i en europeisk jättehärva som gått ut på skatteplundring för hundratals miljarder kronor. Bland SEB:s ägare återfinns tjänstepensionföretaget Alecta vars kunder är kritiska mot ägarskapet i storbanken.

Storbanken SEB har avslöjats med att bedriva grov organiserad brottslighet och skattefiffel i miljardklassen. För SVT har en tidigare chef inom storbanken dessutom avslöjat att banken bedrivit omfattande skattefiffel riktat mot Sverige. Enligt den tidigare SEB-chef, som SVT har pratat med har att SEB satt i system att genomföra hastiga ägarskiften kring utdelningstiden. På sätt har banken hjälpt utländska aktieägare att undvika skatt på utdelningen. Exakt hur mycket pengar svenska folket har gått miste om är oklart men mycket talar för att det kan röra om sig om tresiffriga miljardbelopp.

Svindlerierna och skattefifflandet har avslöjats i rad länder. I Tyskland misstänkta SEB ha blåst tyska staten på över 70 miljarder kronor. De som är ytterst ansvariga för det systematiska beteendet är naturligtvis bankägarna. I SEB:s fall är det Wallenbergs Investor som bär största ansvar då dessa äger flest aktier. SEB:s näststörsta ägare är tjänstepensionsföretaget Alecta som bland annat arbetar på uppdrag av lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv.

Verksamheten går ut på att förvalta tjänstepensioner. Idag förvaltar Alecta drygt 800 miljarder kronor åt sina ägare vilka utgörs av 2,4 miljoner privatkunder och 34 000 kundföretag.

Den nu misstänkta skatteplundringen beskrivs som den största skattesvindeln i Europa någonsin. I härvan har det även avslöjats att SEB har hjälpt organiserade kriminella med skatteupplägg. I dagsläget går det inte att utesluta om Alectas kapital har använts för att gynna den organiserade brottsligheten. På sociala medier har flera kunder riktat ilska mot Alcetas ägarskap i SEB.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se