Kontakta oss

INRIKES

Kriminella miljöbovar i regeringens delegation mot penningtvätt och klimathot

Publicerat

den

INRIKES Regeringens delegation som ska motverka penningtvätt och klimathot inkluderar representanter från det privata näringslivet. Representanterna tillhör företag som ägnat sig åt penningtvätt och fuskat med miljöcertifieringar.

Den svenska delegationen av Agenda 2030 representeras av företagsprofiler som motarbetat delegationens syfte. Agenda 2030 är en del av FN och arbetet för att uppfylla FN:s sjutton globala utvecklingsmål. Den svenska delegationen av Agenda 2030 utses av regeringen. Utvecklingsmålen handlar bland annat om att avskaffa hunger och fattigdom globalt. Andra mål inkluderar att bekämpa klimatförändringarna, en hållbar miljö och bekämpa olagliga finans- och vapenflöden.

Den svenska delegationen består av flera ledamöter från det privata näringslivet och representerar företag som aktivt arbetat mot FN-målen. Liza Jonsson är VD för Swedbank Robur Fonder. Nyligen avslöjade SVT att Swedbank ägnat sig åt storskalig penningtvätt. Swedbank är en del av den så kallade Danske Bank-härvan, där det tvättades över 2300 miljarder kronor. Swedbank hävdar att de är oskyldiga och vägrade att starta en extern utredning från början, efter att den organiserade brottsligheten blev avslöjades ändrade storbanken sig. Swedbank anlitade revisionsbyrån EY, ett kontroversiellt beslut då även EY är under utredning för sin inblandning i Danske Bank-härvan. Swedbank är också under utredning av Ekobrottsmyndigheten.

Ljög om avgasutsläpp

En annan ledamot är Henrik Henriksson, VD för Scania som ägs av Volkswagen. Volkswagen hade under flera års tid manipulerat mjukvaran i deras motorer för att dölja storleken på deras utsläpp. I själva verket släppte fordonen ut mer än 40 gånger så mycket avgaser än vad den manipulerade datan visade.

Scania är också ett av de företagen som bedriver affärer med Saudiarabien som motarbetar flera av FN:s utvecklingsmål. Genom att bidra till kriget i Jemen spär Saudiarabien på både fattigdom och hunger i landet. Ett annat av delmålen är att uppnå jämställdhet mellan könen. Saudiarabien är ökänt för sitt kvinnoförtryck där kvinnor kontrolleras av manliga förmyndare.

Avgick i protest

Den tidigare ordföranden för den svenska delegationen, Parul Sharma, avgick i protest efter att regeringen valt att ta in representanter från privata företag. Sharma är en människorättsjurist var arbete går ut på att granska privata företag vilket ledde till att hon inte kunde sitta i samma delegation.

Sharma påstår att regeringen ansåg sig stödja idén med ”det goda företagandet” därav skulle privata företag ha en plats i delegationen. Sharma anser att hela idén är befängd:

– Det visar så tydligt att de inte alls förstår frågans komplexitet. Du kan inte dela upp företag i onda och goda. Hållbarhet står på fyra ben: mänskliga rättigheter, antikorruption, arbetares rättigheter samt miljö och klimat. Hållbarhet handlar om hur företagen förhåller sig till dessa ben i sitt operativa arbete, alltså vad de gör internt. Det handlar inte hur många hållbarhetskonferenser de medverkar på. Att avgöra kvaliteten i det operativa arbetet är väldigt svårt och för det krävs en mycket hög grad av insyn i ett företag. De seriösa företagen förstår detta. Allt annat är antingen yta, eller i varje fall inte ett hållbarhetsarbete, säger Sharma till omvärlden.se

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se