Kontakta oss

EU

Mångmiljardärens krav på Sverige: ”Vi ska in i euron”

Publicerat

den

EU   Mångmiljardären och skattefifflaren Christer Gardell kallar den svenska kronan för ”skitvaluta” och vill att Sverige avvecklar kronan och inför euron istället. ”Vi ska in i euron” säger han i en ny intervju.

Att svenska folket sagt nej till euron i en demokratisk folkomröstning är inget som bekymrar riskkapitalisten Christer Gardell. I en färsk intervju med Svenska Dagbladet säger mångmiljardären att han vill att Sverige ska överge kronan och införa euron. I intervjun kallar han kronan även för ”liten skitvaluta”.

– att kronan är svag har inget att göra med att Sverige är svagt. Det är kronan som är en liten skitvaluta, säger Christer Gardell, SvD.

Därför har kronan fallit

Det finns flera orsaker till att kronan har tappat värde mot dollarn. Några av orsakerna är att svenskarna är ett av de mest skuldsatta folket på jorden. Därför hjälpte det knappast att riksbanken dessutom blåste upp värdet den svenska bostadsmarknaden ytterligare genom att köpa enorma mängder bostadsobligationer av bankerna i början av pandemin. Den stora orsaken ligger dock i förhållandet i styrräntan mellan den federala riksbanken i USA och Sveriges riksbank.

Trots vetskapen om hur allt fungerar försöker Christer Gardell skylla över de egentliga problemen på den svenska valutan. Gardells universala lösning på samtliga problem är att Sverige ska gå in i eurozonen.

– Vi ska in i euron, annars blir svenskarna bara fattigare och fattigare. För med kronan spelar det ingen roll hur väl vi sköter det här landet, säger han.

Kronan räddade svenskarna 2008/2009

Vad Christer Gardell inte nämner är att det var just avsaknaden av euron som gjorde att Sverige och kunde undvika svallvågorna av den finansiella tsunamin som drog igenom Europa 2008. Att Sverige inte var en del av eurozonen räddade svenska folket från betydande åtstramningar och fattigdom.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se