Kontakta oss

NOTISER

Syriens diktator Assad öppnar upp för ett samarbete med kurderna i Rojava

Publicerat

den


SYRIEN | Syriens diktator Assad öppnar upp för ett samarbete med kurderna i Rojava. I en intervju med rysk media berättar Assad att han tycker de måste enas i kampen mot ISIS.

-Efter vi besegrat ISIS, al-Nusra och terroristerna[syriska oppositionsrebeller] kan kurdernas krav bli en nationell diskussionsfråga, berättar Assad.

-Det finns inga problem med det. Vi har inget veto mot alla krav så länge det är inom ramen för Syriens enhet och enhet det syriska folket och territorium, sade Assad.

Rojavakurderna i Norra Syrien har utropat självständighet för Rojava. De har infört ett nytt samhällssystem baserat på federala principer. Turkiet som gränsar till Rojava har visat stort missnöje och förklarat att de inte tänker låta kurder utropa någon självständighet.

-För oss är kurderna en del av Syrien, berättar Assad

-Det finns kurder som är helt integrerade i [det syriska]samhället, och jag vill betona att de inte är allierade i dagens skede som vissa personer påstår.

Assad samarbetar med Ryssland, Iran och Irak för att bekämpa ”terrorism.” Samtidigt är Assad kritisk mot USA och Natos terrorbekämpning.

-Dessutom samarbetar vi med Irak, eftersom de står inför samma typ av terrorism. När det gäller andra länder, har vi inget veto mot något land under förutsättning att de har viljan att bekämpa terrorism och inte agerar som den ”den internationella koalitionen” som leds av USA, sade han. Han riktar även kritik mot grannländerna i regionen.

-Saudiarabien, Turkiet och Jordanien, som låtsas vara en del av en koalition mot terrorism i norra Syrien stödjer faktiskt terrorism i söder, norr och nordväst, nästan i samma regioner som de är tänkta att bekämpa terrorism, påstår Assad.

-När de kämpar mot terrorism, kommer vi att samarbeta med dem, avslutar han.

Redaktion
redaktionen@aktuelltfokus.se