Kontakta oss

NOTISER

Imorgon går grekerna till nyval – pest eller kolera

Publicerat

den

grekland
GREKLAND | Vänsterpartiet Syrizas har tagit täten inför morgondagens val i Grekland. Men oavsett vem som vinner Greklands nyval på söndag väntar en höst präglad av ekonomisk kris och svåra beslut. Bankerna är på väg att kollapsa och ska räddas om långivarnas, EU-kapitalisternas reformkrav uppfyllas trots stort folkligt motstånd. Samtidigt blir många greker arbetslösa och får lämna sina hem för ett liv i hemlöshet.

Alexis Tsipras, vänsterpartiet Syrizas ledare, lämnade knappast något dukat bord efter sig då han avgick som Greklands premiärminister i augusti. Avgången, som banade vägen för nyvalet, kom sedan han gjort en u-sväng och skrivit på ett nytt stödprogram med villkorade nödlån från euroländerna. Alexis gick även med på att slå sönder välfärden och försämra arbetsrätten i Grekland efter krav av lånegivarna. Helt mot folkviljan.

Långivarnas krav: privatisering, välfärdsslakt och åtstramningar
Nödlånen, 86 miljarder euro, behövs för att Grekland ska kunna betala för sig och inte tvingas lämna eurosamarbetet. Frågan är om inte Grekland och grekerna skulle må bättre utan Eurosamarbetet. Men villkoren innebär en tvångströja av åtstramningar, privatiseringar och avregleringar som Tsipras under sju månader som premiärminister tidigare i år försökte ta sig ur. Långivarnas första utvärdering av om Grekland följer låneavtalet väntar i höst. En delutbetalning på cirka 3 miljarder euro står på spel, pengar som redan är intecknade för att täcka amorteringar och försenade räkningar.

Folket trötta på ljugande politiker och svek
Grekiska folket är trötta på politikerna ljuger. Sviker löften och är knähund åt EU-kapitalisterna och IMF. I mätningarna inför söndagens nyval har inget parti kommit i närheten av den tröskel kring 38 procent av rösterna som krävs för att kunna bilda en majoritetsregering på egen hand i Greklands parlament. De två största, vänsterpartiet Syriza och högerpartiet Ny demokrati (ND), ser ut att få nöja sig med 25-33 procent, om man ska tro den flod av opinionsmätningar som sköljt över grekiska medier de senaste veckorna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons