Kontakta oss

KRÖNIKA

Tack Hanna Wigh, Cissi Wallin och alla andra som började avslöja svinen

Publicerat

den

KRÖNIKA För några veckor sedan gick den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Hanna Wigh ut i Kalla Fakta och berättade om hur hon utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier av partikamrater. I dagarna har ett antal uppmärksammade utpekanden av kända förövare florerat i sociala medier.

Sångerskan Björk pekade ut en man för övergrepp mot henne och igår gick mediaprofilen Cissi Wallin ut och pekade ut en känd svensk journalist för att ha drogat och våldtagit henne. I såväl fallet Wigh som Wallin har polisutredningar företagits. Huruvida det pågår en polisutredning i det fall som gäller Björk är oklart. Diskussionerna kring mäktiga mäns övergrepp inleddes när Harvey Weinstein, tidigare Miramax/The Weinstein Company, anklagades för att ha begått sexuella övergrepp under flera år. Diskussionerna har lett till skapandet av hashtagen #metoo i sociala medier.

Den här texten är inte tänkt att vara tesdrivande. Den är inte tänkt att redovisa en åsikt eller infallsvinkel på ett politiskt eller samhälleligt problem. Den är tänkt som ett tack. Ett tack till alla modiga tjejer och kvinnor som har styrkan och modet att berätta om vad de utsatts eller utsätts för.

Oavsett om vi pratar om en person med åsikter som, åtminstone jag, tycker är vidriga, de åsikter som Hanna Wigh gjort sig till representant för som riksdagsledamot för (SD) – eller om det handlar om en profilerad mediaperson och feminist som Cissi Wallin, så är berättelserna viktiga. Det är extremt viktigt att vi faktiskt får den här diskussionen. Det har gjorts väldigt bra och framgångsrika försök tidigare, framförallt hashtags på Twitter och Facebook. Men nu är det ta mig fan dags att vi pratar om hur killar behandlar tjejer och vilken syn män har på kvinnors sexualitet.

Hittills har det varit ganska tyst i media kring Wallins utpekande av en framstående journalist som våldtäktsman. Den man som begick sexuella övergrepp mot Hanna Wigh har stängts av från sin tjänst tills vidare. Det är inte intressant huruvida förövaren är journalist, högt uppsatt partiföreträdare i ett riksdagsparti, banktjänsteman, snickare, fastighetsskötare, lärare eller telefonförsäljare. Det viktiga är att vi pratar om det. Tystnaden är livsfarlig. Skammen tar livet av människor. Förtär familjer. Förstör relationer. Tystnaden är det absolut farligaste.

Därför, nästa vecka, kommer det säkerligen en skarp, kritisk, granskande eller satirisk krönika från min penna här på Aktuellt Fokus. Idag kommer det bara ett djupt och innerligt tack. Inte bara till Hanna Wigh eller Cissi Wallin utan till alla kvinnor som vågar berätta!

 

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se