Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Lågenergilampor dyrare i fattiga områden

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET University of Michigan har undersökt hur tillgången på LED-lampor är i de allra fattigaste områdena i USA och resultatet visar att det både är dyrt och svårt att få tag på. Detta trots att det kan hjälpa hushåll att sänka elräkningarna rejält.

Här i Sverige är det få som fortfarande använder sig av gamla traditionella glödlampor, främst för att de inte säljs längre. Men i USA är det annorlunda. University of Michigans undersökning visar tydligt att de som behöver LED-lamporna som mest helt enkelt inte får tag på dem.

I de allra fattigaste områdena som ingick i studien, där åtminstone 40% av alla hushåll lever under fattigdomsgränsen, så fanns det inte en enda affär som säljer LED-lampor. Lågenergilampor kan sänka elförbrukningen avsevärt och därför är det just dessa hushåll som hade haft störst nytta av dem.

Man vet också att dessa fattiga hushåll mycket sällan har bil och därför handlar lokalt i affärerna som finns i närheten. När dessa inte tar in LED-lampor i sortimentet så gör det helt enkelt att det inte går att få tag på dem. Och de få gånger som småbutiker i fattiga områden faktiskt säljer LED-lampor så visade det sig att de var mycket dyrare i just dessa fattiga områden.

Det är beräknat att belysning utgör ca. 20% av amerikanernas elräkningar. Om ett hushåll byter ut alla sina glödlampor till LED så skulle de spara in 80% av dessa 20. Det finns helt klart mycket pengar att spara på att byta lampor. En LED-lampa håller dessutom i upp till 30 000 timmar medan den traditionella behöver bytas efter ungefär 6000 timmar.

Henrik Skoglund
redaktionen@aktuelltfokus.se