Kontakta oss

UTRIKES

Thailändsk flyktingsmugglare gripen

Publicerat

den

UTRIKES | En Thailändsk flyktingsmugglare har blivit gripen efter att burmesiska flottan genomsökt hans fiskebåt. I fiskebåten hade han tryckt in över 200 personer. Mannen är en thailändare från Ranong men har använt sig av flera burmesiska alias för att lura myndigheter.

Det var den thailändska polisen som tipsade den burmesiska flottan om en thailändsk fiskebåt. När burmesiska flottan undersökte fiskebåten visade det sig att på båten fanns det över 200 män hoptryckta. Båtägaren är en thailändsk man som ska jobba åt olika traffickingligor i Thailand och Malaysia.

Majoriteten av flyktingarna är rohingya och ett fåtal är från Bangladesh. Slutmålet för många av dem är Malaysia. Eftersom de inte har några godkända dokument eller pengar så är enda sättet att ta sig dit genom flyktingsmugglarnas båtar. Båtarnas slutdestination är den malaysiska kusten eller södra Thailand vid gränsen till Malaysia.

Första gången Burma agerar
Gripandet av den thailändska flyktingsmugglaren är första gången Burma ingriper. Burma har annars valt att låta flyktingarna ta sig till grannländerna för att då bli deras problem. Burmas val att inte agera har fått stark kritik av både FN och grannländerna. Även om Burma nu valt att agera är det fortfarande problematiskt när de vägrar erkänna rohingya som en burmesisk minoritet. De 200 flyktingarna som de nu hittat ska de istället deportera till Bangladesh trots att de hör hemma i Burma.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se