Kontakta oss

UTRIKES

Thailändska diktaturen vill legalisera metamfetamin

Publicerat

den

THAILAND| Den thailändska militärjuntan vill legalisera metamfetamin. Enligt justitieministern har landets krig mot droger misslyckats.

Den thailändska diktaturen har tidigare förespråkat en strikt nolltolerans och hårdare lagar för att lösa landets drogproblem. Militärjuntans justitieminister Paiboon Koomchaya berättar nu att deras tidigare taktik mot droger misslyckats. Den populära drogen ya ba kan nu legaliseras i landet om justitieministern får sin vilja igenom.

Ya ba är en blandning av metamfetamin och koffein. Drogen blev populär på 1970-talet bland lastbils- och busschaufförer för att hålla dem vakna under sina arbetspass. Efter att olyckorna ökade i samband med drogens popularitet blev drogen olaglig.

Antalet missbrukare som arresterats har ökat stort sedan 2008. Trots arresteringarna minskar inte drogens popularitet vilket lett till att justitieministern tycker att det behövs en ny taktik. Han anser att drogen är mindre farlig än alkohol och tobak som redan är legaliserade i landet. Legaliseringsförslaget rör enbart drogen ya ba och andra droger kommer inte att legaliseras.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se